Lekcije o istini

Vedrana Kulaga Simić

Iako mnogi u BiH uporno, iz dana u dan, pričaju o pomirenju i suživotu poslije nesrećnih devedesetih godina prošlog vijeka, istina je da nemali broj tih "govornika" iza kulisa radi sasvim suprotno.

Duže od dvije decenije ovim podnebljem dominiraju ratne teme, nacionalne i etničke tenzije koje samo vuku BiH i sve njene građane tamo gdje niko normalan ne bi htio da se vrati.

Tako je Vlada sarajevskog kantona pripremila prijedlog zakona o obrazovanju koji propisuje da nastavni programi ubuduće obrađuju teme "opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici". Nažalost, ovo nije nikakva novost kada se zna da učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo uče iz udžbenika istorije u kojima piše da su "Srbi izvršili agresiju na BiH" i da je "Republika Srpska nastala na genocidu u Srebrenici".

BiH je zemlja tri naroda, ali i tri istine, a pitanje je da li su se autori i predlagači tog zakona i na trenutak zapitali da li u gradu Sarajevu, tom kantonu i drugima u FBiH ima ikoga osim Bošnjaka, ili su to jednostavno zanemarili. Kao kod mnoštva drugih akata, pa i najviših entitetskih obilježja.

Da li su se zapitali koliko ima Srba u Sarajevu? Da li su se osvrnuli na rezultate posljednjeg popisa stanovništva koji su jasno pokazali da su Srbi, pa i ostali, u FBiH svedeni na nivo statističke greške ili su pak odlučili da taj procenat svedu na nulu?

Upravo taj pravac su, prema svemu sudeći, izabrali oni čiji su prsti umiješani u kreiranje pomenutih zakona koji mogu da veoma uznemire duhove prošlosti, što je posebno opasno u zemlji kakva je BiH. Zemlji sa tri istine.

Jedna od njih je i da su Srbi stradali u Sarajevu. Da su glave u tim teškim godinama izgubili i Srbi, Hrvati i ostali, a ne samo Bošnjaci.

Istina je da su počinjeni teški zločini na svim stranama, a ne da su samo Srbi ubijali one koji nisu bili Srbi. I još je mnogo takvih istina koje predstavnici Bošnjaka pokušavaju da kriju pod tepihom kako bi samo oni i dalje bili jedini žrtve i suvereni vlasnici ove, moderne, nove BiH. Što je nemoguće, ako se želi pomirenje, suživot i napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana