Lekcija institucijama BiH

Anita Janković Rečević
Lekcija institucijama BiH

Vlada Republike Srpske ekspresno je priskočila u pomoć opštinama koje je tokom ovog mjeseca pogodilo olujno nevrijeme. Na račun Srpca u utorak je iz kase Fonda solidarnosti RS uplaćeno 450.000 KM, Modriča je dobila 350.000, a Novi Grad i Vukosvalje po 100.000 maraka.

Vlada je bila možda brža nego ikada do sada budući da je nevrijeme u Modriči, Novom Gradu i Vukosavlju bilo početkom mjeseca, a u Srpcu prošle sedmice. Opštinske komisije na terenu nisu stigle ni popisati štetu koju su prouzrokovali vrtložni vjetar i grad, a sredstva za sanaciju posljedica već su na računu. 

Iako izdvojeni milion zasigurno neće biti dovoljan da se podmiri sva nastala šteta, u lokalnim zajednicama su zadovoljni jer su dobili kakvu-takvu pomoć koju će proslijediti mještanima kojima je nevrijeme u samo nekoliko minuta počupalo krov sa kuća i sravnilo ljetinu.  

Ovakav potez Vlade RS trebalo bi da bude za nauk institucijama na nivou BiH koje su dužne da priskoče u pomoć građanima kada se nađu u nevolji. 

S koliko elana rade institucije BiH, naročito kad je pomoć potrebna srpskom stanovništvu, najbolje je vidljivo na primjeru Berkovića. Gotovo godinu dana ta mala hercegovačka opština čekala je novac za sanaciju milionske štete pričinjene u razornom zemljotresu.

Tlo Berkovića zemljotres jačine 5,8 stepeni zatresao je 22. aprila 2022. godine, a Savjet ministara BiH tek u februaru prošle godine odobrio je milion maraka za sanaciju posljedica. Mještani su novac dobili dva, tri mjeseca kasnije, nakon svih sprovedenih procedura. Za to vrijeme unesrećeni Hercegovci mogli su deset puta sanirati posljedice razornog zemljotresa, što je ko god je imao novac i učinio.  

Ništa bolje nisu prošli ni stanovnici Novog Grada, Kostajnice, Prijedora i Kozarske Dubice koje je u maju prošle godine zadesila poplava, a koji su obećanu pomoć Savjeta ministara čekali više mjeseci. 

To vrijeme previše je za građane kojima je priroda uništila stambene objekte.  Zašto i kako ovakva pitanja vlastima na nivou BiH nisu prioritet, pitanje je svih pitanja? 

Vlastodršci, od državnog, entitetskog pa do lokalnog nivoa moraju biti svjesni da su građani ti koji su ih birali i da svoje pozicije kao i sve povlastice koje uz njih idu  duguju svojim biračima. Kada se ti isti birači nađu u nevolji zbog više sile, najmanje što zaslužuju je da im se pritekne u pomoć. I to u momentu kad je najteže, a ne mjesecima ili godinama kasnije, kad život sam po sebi posloži kockice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana