Legitiman referendum

Željka Bašić
Legitiman referendum

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su juče Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, čiji je predlagač Vlada RS, a oko kojeg se posljednjih mjeseci stvorilo mnogo buke.

Predstavnici Bošnjaka tvrde, naime, da je taj zakon neustavan i antidejtonski, a prije i nego što su vidjeli prijedlog zakona najavili su da će na njega uložiti veto u Vijeću naroda RS.

Iako je riječ zakonu kojim su isključivo regulisana neka tehnička pitanja poput onog ko može da traži da se raspiše referendum, koliko vremena može da prođe od dana njegovog raspisivanja do dana sprovođenja itd. mnogi su požurili da kažu da je riječ o secesiji Srpske, o njenom djelovanju protiv Dejtonskog sporazuma i tako dalje.

Već se najavljuju razne kazne i sankcije, bošnjački političari prizivaju "bonsku batinu", a predsjednik Hrvatske (u odlasku) Stjepan Mesić čak je zaprijetio presijecanjem koridora, ili preciznije novim ratom, bude li odvajanja RS iz BiH (koje niko u Srpskoj i ne spomenu).

Nije pomoglo ni to što su predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, predsjednik NSRS Igor Radojičić i drugi zvaničnici iz Republike Srpske više puta rekli da taj zakon nije mimo Ustava i dejtonskih ovlašćenja entiteta i da nikakve veze sa secesijom nema.

Istakao je Dodik da zakon o referendumu nije protiv bilo kojeg naroda u RS, već je za sve koji prihvataju RS kao demokratsku zajednicu u kojoj će moći da odlučuju o važnim pitanjima.

A tako je valjda u svim demokratskim zemljama u svijetu. Bili smo svjedoci nebrojeno puta da se o bitnim pitanjima građani izjašnjavaju upravo na referendumu i na osnovu toga vlasti donose odluke.

I niko od toga ne pravi nikakav problem. Naprotiv, referendum se ističe kao najviše demokratsko pravo svake zemlje.

Tako bi trebalo da bude i kod nas, ali nije.

Ipak, zakon je usvojen, a prema riječima njegovih kreatora, nije sporan i proći će i provjere Ustavnog suda i svake druge, ako do njih dođe.

Jer Srpska ne čini ništa neustavno i protivzakonito. Samo želi da svi njeni građani imaju ista prava kao građani drugih zemalja i u tome nema ništa sporno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana