Legalizacija otimačine

Željka Domazet

I pored činjenice da je vlasništvo nad imovinom jedno od najstarijih prava svuda u normalnim zemljama i demokratskom svijetu, u BiH, u kojoj se mnoge stvari rješavaju mimo ostalog svijeta, ni to nije tako.

Ako ste kojim slučajem vlasnik imovine u Federaciji i niste bili u prilici da na različitim sajtovima i oglasnim tablama otkrijete da je od vas traženo da se javite u određenom roku i uknjižite je na svoje ime, ostaćete sasvim sigurno bez onoga što ste i vi i vaši preci godinama imali kao svoje vlasništvo.

Vjerujući da će makar Ustavni sud BiH odlučiti da Zakon o zemljišnim knjigama koji je donijela FBiH nije u skladu sa Ustavom, zvaničnici iz Srpske su tražili od ove institucije da se odredi o tom zakonu, ali njihova odluka je i u ovom slučaju, kao i u mnoštvu drugih, poražavajuća. Naime, Ustavni sud je utvrdio da je ovo zakonsko rješenje u Federaciji usklađeno sa Ustavom i da nema ništa sporno u toj otimačini. Najnovija legalizacija otimačine još jedna je u nizu poruka uglavnom srpskom narodu da u Federaciji više nema šta da traži i da su ovim zakonskim rješenjem, koje je potvrdio Ustavni sud, vrata za srpski narod zauvijek zaključana.

Ako se ima u vidu činjenica da je u Federaciji svakim danom sve manje srpskog življa, da su uglavnom ostali stari i iznemogli i da institucije orkestrirano rade na tome da i zemlja koju su imali ne bude više njihova, jasno je kao dan da će se i svi tragovi po kojima se moglo utvrditi da su ovaj dio BiH gradili i u njemu živjeli, vrlo brzo izbrisati. Zemljišne knjige će donijeti neku novu sliku, a odluke kojima se Srbima u Federaciji vraća konstitutivnost ostaće samo mrtvo slovo na papiru.

Svi oni koji poznaju prilike u ovoj zemlji prije rata i imaju uvid u sve ono što se dešava nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, zasigurno će konstatovati da u Federaciji mnogo više prava i vlasništva imaju Arapi nego nekada domicilno stanovništvo. Zemlji u kojoj najviša pravosudna institucija donosi odluku kojom tvrdi da je Ustavom zagarantovano da se nakaradnim zakonima i propisima otima zemlja koja je vijekovima imala vlasnika, ne može očekivati da bude napredna i prosperitetna. U zemlji u kojoj ni Ustav, ni zakoni, ni propisi ne mogu garantovati ni pravo vlasništva kao jedno od najstarijih prava, nije ništa drugo do bezakonje pokriveno papirima i nakaradnim odlukama koje nigdje u svijetu nisu primjenjive. Imajući sve to u vidu, šta reći do samo konstatovati da je drugo ime za BiH zemlja apsurda, u kojoj je bezakonje zakonom i Ustavom verifikovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana