Lažni svjedok

Željka Domazet

Sve češća praksa u sudnicama, naročito kada je riječ o procesuiranju predmeta ratnih zločina, da mnogi svjedoci mijenjaju iskaze pa na glavnim pretresima anuliraju one koje su dali u istrazi, zbog čega optužnice padaju, a odgovorni za zločine prolaze nekažnjeno, prijeti da potpuno uzdrma pravosudni sistem ove zemlje.

Činjenica da se na nivo statističke greške mogu svesti slučajevi da je pravosuđe pokrenulo proces protiv onih koji su lažno svjedočili, iako je lažno svjedočenje krivično djelo, nije ništa drugo do poziv ratnim zločincima i njihovim štićenicima da potplate svjedoke ili ih na neki drugi način natjeraju da lažno svjedoče u sudnicama.

Da je lažno svjedočenje krivično djelo i da se mora procesuirati, poručuje i prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija, a i glavni tužilac Gordana Tadić smatra da se mora uraditi detaljna analiza zbog čega svjedoci mijenjaju iskaze, koliko su ti slučajevi česti i da se na tom planu mora nešto učiniti i tim problemom ozbiljno pozabaviti pravosuđe. Ako u sudnicama advokati otvoreno govore da će određeni svjedoci promijeniti iskaz, onda bi to u svakoj ozbiljnoj pravosudnoj instituciji trebalo da bude alarm da se nešto iza kulisa mulja.

Ako svjedok tužilaštva mijenja iskaz, a advokat odbrane unaprijed najavljuje takve stvari, onda tu sasvim sigurno nešto ne štima i pravosudne institucije bi morale ovim da se pozabave na valjan način, jer će u protivnom u šurovanju između svjedoka tužilaštva, optuženih i njegovih advokata pravosuđe BiH biti u situaciji da sve češće optužnice padaju, a da optuženi, iako su krivi, sa podsmijehom gledaju na sav proces i na kraju još naplate odštetu umjesto da završe iza brave.

Da u cijelom procesu nešto ne štima, pored toga što je lažno svjedočenje “postalo normalno” u Sudu BiH, da niko zbog toga ne odgovara, govori i činjenica da se izjave svjedoka tokom istrage ne snimaju i da svako onaj ko je iz bilo kojih razloga promijenio iskaz ne snosi nikakve konsekvence. Toliko je promjena iskaza svjedoka postala praksa da bi, kada bi da pravosuđe odlučilo da istražuje sve te slučajeve, dovelo samo sebe u situaciju potpune blokade. Očito, jadac je u lošim i neprofesionalnim istragama, a na koji način taj segment učiniti meritornijim, svakako je zadatak istražnih i pravosudnih organa.

Kako stvari sada stoje, pravosuđe ove zemlje će se sve češće susretati sa svjedocima koji mijenjaju iskaze, pa neće biti čudo da danas-sutra cijeli pravosudni kompleks na nivou BiH, poput one kafane u Hagu, dobije naziv “Lažni svjedok”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana