Lažni stečajevi

Marina Čigoja
Lažni stečajevi

Iako mali akcionari već duže vrijeme upozoravaju na problem lažnih stečajeva u preduzećima i bukvalno otimanje imovine, pravosudne institucije ne čine ništa.

Da je tako najbolje pokazuje podatak do kojeg je došao Centar za istraživačko novinarstvo, a prema kojem je od 2000. godine u BiH stečajni postupak pokrenut za više od 2.400 firmi. Završeno je blizu 1.900 postupaka, a najveći broj njih okončan je likvidacijom.

Za to vrijeme nije podignuta nijedna optužnica za namjerno izazivanje stečaja radi preuzimanja imovine preduzeća.

Nije li to zabrinjavajući podatak, posebno ako se ima u vidu činjenica da je privatizacija koja je sprovedena kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj BiH u najmanju ruku bila sumnjiva. Tako su se u procesu privatizacije nerijetko pojavljivali jedni te isti likovi koji su kupovali i po nekoliko preduzeća, kako bi, u najvećem broju slučajeva ugasili proizvodnju, dobili imovinu i atraktivne lokacije na kojima su se preduzeća nalazila. Mašine su preko noći rasprodali, industriju uništili, a lokacije prodali za stanogradnju.

Akcionari upozoravaju da je privatizacija na ovim prostorima samo pogodovala tajkunima koji danas dolaze do velike imovine tako što preduzeća guraju u lažni stečaj. Brojni su primjeri za to, a neki od najpoznatijih su svakako banjalučki "Metal", "Fruktona", "Čajavec" i mnogi drugi.

Veliki broj je i onih koji su proglasili stečajeve da ne bi platili dugovanja za poreze i doprinose, pa otvorili nove firme i nastavili da rade isti posao. Budžet je tako oštećen za stotine miliona KM, a prstom niko nije mrdnuo.

Sasvim opravdano postavlja se pitanje šta rade nadležne institucije? Da li se možda iz nemara pravosuđa krije nešto drugo? Da li su pojedinci iznad zakona? Zbog čega krivične prijave godinama skupljaju prašinu i čekaju zastaru? Sve su to pitanja na koja bi ove institucije u najskorije vrijeme morale da daju odgovor, kako ne bi došli u situaciju da se i ovo malo preduzeća koja imamo, a koja još koliko-toliko dobro rade, ugase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana