Lažni penzioneri

Danijela Bajić

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS već duže vrijeme vodi borbu protiv prevaranata koji na razne načine pokušavaju da se dočepaju penzije na koju nemaju pravo.

Tako je u proteklih šest godina Fond PIO raskrinkao na stotine korisnika koji su nelegalno stekli penziju, dok je njih više od 40 zaradilo krivičnu prijavu.

Njihovo povjerenje prokockalo je najviše korisnika invalidske penzije, koji su do čeka došli pomoću falsifikovane medicinske dokumentacije, sa dijagnozama kao što su psihoze, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresija i šizoafektivna stanja.

Najviše lažnih nalaza otkriveno je 2015. i 2016. godine, kada je zatražena provjera dokumentacije za oko 180 lica, a najveći “profesionalci” su sa područja Hercegovine, gdje je procenat invalidskih penzija bio znatno viši nego u ostalim filijalama. Uglavnom se radilo o korisnicima koji su pravo na invalidsku penziju stekli u periodu od 2007. do 2009. godine.

Iz tog razloga u posljednjem periodu Fond PIO je i pooštrio provjere validnosti medicinske dokumentacije, a posebno na području filijala Trebinje i Istočno Sarajevo, gdje su vanredne kontrole u ovoj i krajem prošle godine rezultirale prestankom prava na invalidsku penziju za tri korisnika.

Ono što je interesantno jeste činjenica da je u proteklih šest godina obustavljena isplata za 174.431 penzionera, te da je ček vraćen u ruke svega 38.493 korisnika, jer su naknadno dostavili propisanu dokumentaciju.

Osim prevara sa invalidskim penzijama, bilo je i slučajeva da je nakon razvoda braka jedan od supružnika nastavljao da neosnovano prima porodičnu penziju ili su djeca primala porodičnu penziju i nakon prestanka školovanja.

I dok su mnogi tokom dugogodišnjeg mukotrpnog rada ostavili svoje zdravlje na radnom mjestu, pojedinci su olako i uz pomoć laži i falsifikovanja uspjeli ostvariti prava na deblje penzijske čekove. Zbog toga Fond PIO treba još više pažnje da obrati na ovakve i slične probleme i pooštri kontrole, jer zbog prevaranata trpe hiljade časnih ljudi.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana