Lažni penzioneri

Vedrana Kulaga Simić

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS već dugo vodi borbu protiv prevaranata koji na razne načine nastoje da dobiju invalidske penzije.

Što više češljaju predmete korisnika, u sve većem su šoku pred prevarama kojima su mnogi pribjegavali da bi bili penzionisani. Psihoze, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresija i šizoafektivna stanja tek su neke od dijagnoza koje uz pomoć falsifikovane medicinske dokumentacije prilažu da bi dobili invalidske penzije.

Najveći "profesionalci" u tome izgleda da su na području Hercegovine, gdje je i otkriveno najviše lažnih nalaza.

Iz tog razloga u posljednjem periodu Fond PIO je i pooštrio provjere validnosti medicinske dokumentacije, a posebno u tom dijelu Republike Srpske.

Za više desetina korisnika zatražena je u medicinskim ustanovama u Srbiji i BiH provjera njihove papirologije, nakon čega su u službenim dopisima Fondu PIO stigle i potvrde da je 50 lica falsifikovalo nalaze, tačnije, cijelu medicinsku dokumentaciju.

Ono što je interesantno jeste činjenica da je apsolutno svih 50 otkrivenih slučajeva u vezi sa falsifikovanom dokumentacijom bilo na području Hercegovine i filijale Fonda PIO Trebinje.

U deset otpusnih pisama iz bolnica otkriveno je da su lažirali ime istog ljekara, u jednom slučaju navedeno je ime ljekara koji nikada i nije radio, a u dva slučaja potpuno je bio identičan tekst otpusnih pisama. 

Kako su to učinili, ko im je u tome pomogao i da li ima još nerazotkrivenih slučajeva, na nadležnim organima je da provjere i utvrde.

Iz Fonda PIO poručuju da će podnijeti krivične prijave protiv falsifikatora. Naglašavaju i da će nastaviti sa detaljnim provjerama kako bi razotkrili sve korisnike koji su lažnim nalazima ostvarili prava na penzije.

I dok su mnogi tokom dugogodišnjeg mukotrpnog rada ostavili svoje zdravlje na radnom mjestu, pojedinci su olako i uz pomoć laži i falsifikovanja uspjeli ostvariti prava na deblje penzijske čekove. A ti drugi su upravo razlog zbog čega su neophodne detaljne provjere i sankcije kako bi cijeli penzijski fond bio zaštićen od falsifikatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana