Lažni glasači

Vedrana Kulaga Simić

Fiktivni glasači samo su jedan od "zaštitnih znakova" izbornih godina u BiH. Tako je, nažalost, i ove godine, što se pokazalo uoči oktobarskih izbora na kojima će stanovnici birati ljude za koje vjeruju da ih mogu voditi iduće četiri godine.

Svake godine iznova se upozorava na mogućnost pokušaja izbornog inženjeringa i na činjenicu da na stotine adresa u ovoj zemlji, ali i van nje, žive pojedinci i grupe koji imaju šta da sakriju od nadležnih institucija. Svaki put se upozorava na isto, ali malo šta je dospjelo do ušiju onih koji iznova pokušavaju da prevarama utiču na izborni rezultat.

Takav scenario očigledno je pripreman i za ove opšte izbore. Na adresu Centralne izborne komisije (CIK) BiH stigle su desetine hiljada obrazaca iz inostranstva, a prema nalazima prvih provjera, prevare se i te kako krčkaju u mnogim inostranim kuhinjama. Komisija je dostavila Tužilaštvu BiH čak 632 kopije prijava za glasanje izvan BiH za koje su utvrđene nepravilnosti, a tu se radi o prijavama koje su dostavljene u ime umrlih osoba, prijavama koje je isti podnosilac dostavio sa različitih adresa unutar jedne zemlje, kao i prijavama istog podnosioca sa različitim adresama u dvije ili više zemalja.

Kako mrtvi mogu da glasaju? Kako neko može biti na više adresa istovremeno ili da u mnogim domovima bude i na desetine osoba?

Na ta, i druga pitanja, odgovore treba da daju nadležni. Mora se stati u kraj pokušajima svih izbornih prevara i omogućiti da izbori budu fer i pošteni.

Sve je bliža druga nedjelja u oktobru kada će građani izaći na birališta, ispuniti građansku dužnost i izabrati nove sazive parlamenta i najviše zvaničnike na nivou BiH, RS i FBiH. Jedan od njihovih zadataka u moru mnogih koji su pred njima je da se zatvore sva vrata izbornom inženjeringu i svim drugim pojavama i procesima koji ostavljaju mrlju u izbornom procesu.

Na stranicama istorije upisano je i previše takvih primjera da bi ova zemlja mogla sebi dozvoliti takav "luksuz".

Sporne prijave sada su u rukama tužilaca i na njima je odluka. Da li će i šta uraditi o tom pitanju pokazaće se u danima koji su pred nama, ali jedno je sigurno. Svi nadležni u ovoj zemlji, svako u svojoj oblasti, moraju da daju maksimum da bi bio spriječen inženjering i zaustavljen i najmanji pokušaj prevare.

Ne samo na ovim izborima, nego na svim koji tek slijede.

Neke tradicije, ipak, se moraju prekinuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana