Lažne fakture, istiniti gubici

Dragana Orlović

Sve masovnija pojava izdavanja lažnih faktura, na osnovu kojih se umanjuje plaćanje poreza i carine, pritiska ili, bolje rečeno - već uveliko drži u šaci ionako tešku privrednu situaciju u BiH.

Svjedoci toga su desetine miliona maraka javnih prihoda, koji su "progutani"  u posljednjih nekoliko godina po osnovu utajenih uvoznih dažbina.

Gdje je problem? Da li u nesavjesnom radu pojedinaca, u carinskoj službi ili rasprostranjenoj korupciji na svim nivoima?

Pitanje je za milion, ili možda za desetine miliona maraka, čiji je odgovor već davno izgubljen.

Ovaj problem se ne završava samo na zakidanju pri plaćanju dijela koji pripada državi. Ne, on se nastavlja i to tako što preduzeća ili pojedinci, koji su uspjeli da izbjegnu da plate porez, svoju robu mogu hladno da plasiraju čak i po boljim uslovima od konkurencije koja je poslovala legalno.

Evo primjera.

Ako neko prilikom uvoza robe umjesto stvarne cijene od, recimo, 20 miliona maraka, prikaže lažnu fakturu da je roba koštala deset miliona, on plaća znatno manji PDV i carinu od onoga ko je radio sve legalno i po propisima. Stručnjaci, opet, kažu da roba koja je ušla sa umanjenim fakturama može da košta znatno manje od one koja je ušla uz legalnu poslovnu i carinsku dokumentaciju.

E, sad, šta je posljedica svega toga? Naravno, osim onih desetina maraka, pardon, miliona što su izgubljeni!

Mnogo toga, a jedno sasvim sigurno - da se stvara takav poslovni ambijent u kojem, izgleda, stagniraju i propadaju samo preduzeća i oni koje rade legalno.

To je još jedan alarm koji ukazuje da se nešto hitno mora poduzeti, kako bi se postojeći mehanizmi što bolje unaprijedili i kako bi se spriječio ovakav način uvoza.

Na lažne fakture se pokušava uvesti sve i svašta. Od tepiha, automobila do prehrane...

Tome se mora stati u kraj.  Jer te fakture jesu lažne, ali gubici nisu. Svjedoci su, kao što rekoh, one desetine maraka, pardon, miliona, zbunile me ove lažne fakture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana