Lažne diplome

Marijana Miljić Bjelovuk

Falsifikovanje diploma je sigurno jedna od najrazvijenijih grana poslovanja u BiH, jer su kopije takvih diploma o završenim školama i fakultetima redovni "gosti" u ladicama i arhivama firmi, ustanova, institucijama.

Javna tajna je da kopiranih diploma ima na svakom koraku, a koliko god da "padaju" vođe ovog biznisa, uvijek se pojavljuju neki novi, koji nastoje da svoju "firmu" na sivom tržištu predstave u što boljem svjetlu, odnosno u što boljoj verziji falsifikovanih dokumenata.

Da kopiranih diploma i te kako ima na tržištu BiH upozorila je i Ambasada Njemačke u BiH koja je razotkrila prevare više građana koji su dostavljali falsifikovane sertifikate o poznavanju njemačkog jezika pomoću kojih su nastojali da se domognu viza za duži boravak u Njemačkoj.

Ova prevara nije uspjela uprkos dobro falsifikovanim verzijama diploma Gete instituta, jer je institut prethodno dostavio Ambasadi Njemačke u Sarajevu spisak kandidata koji su položili njemački jezik.

Prevara o nepoznavanju njemačkog nije uspjela, ali sigurno i dalje na "tržištu" ima onih koji nikada ne budu kažnjeni za prodavanje i kupovinu falsifikovanog znanja.

Postavlja se i pitanje zašto kupovati znanje? Zbog čega? Kome će to služiti? Odgovor je sasvim jasan, nikome, pa čak ni samim kupcima znanja. Oni mogu da budu samo na gubitku, jer su tu diplomu, koja nikome ne služi, platili pozamašnom sumom novca. 

I da su ti građani što su kupovali falsifikovane sertifikate o poznavanju njemačkog jezika dobili vizu i otišli u Njemačku sigurno se ne bi snašli u ovoj zemlji i vratili bi se prije nego bi se snašli.

Bolje bi bilo da su novac, koji su uložili u dobru kopiju diplome njemačkog, platili školu stranih jezika. Taj put do Njemačke sigurno bi im bio lakši, kraći, te bi im omogućio bolje snalaženje u društvu. 

Sa druge strana sada su dobili zabranu polaganja ispita idućih godinu, a prijete im i krivično-pravne posljedice.

Očigledno je da se kupovina falsifikovanih diploma ne isplati. Međutim, i nadležne institucije u BiH treba da ažurnije bave svojim poslom, te da otkrivaju i kažnjavaju sve one koji se bave kupovinom i prodajom kopiranih diploma.

Za svoju dobrobit, ali i onih koji zbog prevaranata ne mogu da unovče svoje stvarno znanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana