Lažne cijene, još lažnija sniženja

Dragana Orlović

Ništa više i brže ne privuče kupca u prodavnice kao veliki natpisi na izlozima - rasprodaja, sniženje ili popusti…

Kao da su u najmanju ruku to neke kodne riječi, pa pred njima mnogi gube kontrolu i potroše više nego što su planirali, ili kupe ono što im i nije bilo potrebno.

Tako nas u poplavi poskupljenja trgovci sve češće znaju uvjeravati da baš svojim akcijama spasavaju naš budžet, i samo su rijetki oni koji će detaljnije pogledati proizvod sa nižom cijenom.

Cijenom koja je rijetko, ili samo prividno niža.

Najčešće prevare su, kako ističu stručnjaci, sa visinom sniženja, tačnije, sa pogrešnom informacijom da je cijena robe snižena recimo za 70 odsto, a nije.

Osim toga, problem kod rasprodaja jesu i male količine robe koja se nudi u akciji, pa se nerijetko desi da se ono što je na sniženju rasproda veoma brzo. Pri tome trgovac i dalje u izlogu reklamira taj veliki popust, a da iste robe zapravo i nema u radnji ako je pažljivije potražimo.

Još jedan od trikova kojim se varaju kupci jeste povećanje cijene neposredno prije njenog sniženja, što je javna tajna većine trgovaca.

A i zašto ne bi, kad im se može!

Lažna sniženja jedna su od najstarijih varki kojom se služe gotovo svi trgovci, a koje su svjesni i sami potrošači.  Ipak, to tako već godinama prolazi jer ova oblast nije dovoljno zakonski uređena.

Tržišni inspektori obavljaju kontrole, ali nedovoljno, jer se propusti očigledno propuštaju.

Ni sami potrošači nisu dovoljno informisani šta su njihova prava i šta treba da preduzmu ako primijete da ih je trgovac na bilo koji način prevario.

Biće možda sat-dva, najduže dan ljuti ako ih je neki trgovac "zakinuo" za marku, ali rijetki su oni koji će na pravi način odreagovati i zakucati na vrata nekog od udruženja za zaštitu potrošača. Ni tim istim pojedinim udruženjima ne može se odati priznanje da dobro rade svoj posao.

I sve dok je tako biće prevarenih i onih koji se trude da sakriju da su odgovorni za tu prevaru. A izlozi će i dalje da blješte sa lažnim sjajem i još lažnijim sniženjima….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana