Lažna prebivališta

Goran Maunaga

U Republici Srpskoj postoji desetine hiljada lažno prijavljenih mjesta prebivališta i to će, ako Narodna skupština RS uskoro ne usvoji zakon o prebivalištu i boravištu, a Vlada RS ne donese novu odluku, biti potpuno zloupotrijebljeno na predstojećim oktobarskim izborima.

Samo zbog nemogućnosti uručenja nekih rješenja zato što je adresa bila lažna, MUP RS u prethodne dvije godine otkrio je oko 14.000 slučajeva lažno prijavljenih mjesta prebivališta. Ako bi se krenulo sa opsežnim provjerama, možemo samo da pretpostavimo koliko bi bilo otkriveno lažnih prijava prebivališta.

Riječ je, dakle, o čitavoj armiji koja bi zloupotrebom i zaobilaženjem odredaba Izbornog zakona mogla da, kao stvarno nepostojeće, falsifikovano glasačko tijelo, a preko rezultata izbora, sliku stanja u RS prikaže lažnom.

Poslije nanošenja političke štete Srpskoj na taj način, na drugom mjestu je i ona ekonomska jer se budžetu uskraćuju sredstva izbjegavanjem plaćanja poreza tako što se na lažne adrese prijavljuju i fiktivne firme.

Ogledan primjer za to bili su lokalni izbori u Srebrenici 2012. godine kad se hiljade bošnjačkih glasača iz inostranstva nezakonito prijavljivalo u toj opštini kako bi dobili pravo glasa. Sad se plan prevare, iskonstruisan u "trustu mozgova" bošnjačkih stranaka u BiH i u dijaspori, proširio na cijelu RS.

Zastrašujući ton svemu tome dao je Ustavni sud BiH koji je, usvajajući apelaciju Bakira Izetbegovića i ukidajući Odluku Vlade RS o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS, dozvolio da se takav izborni inženjering nastavi.

MUP RS može da provjerava da li se radi o lažnim prijavama prebivališta, ali problem je u tome što građani, nakon odluke Ustavnog suda BiH o osporavanju Odluke Vlade RS, nisu dužni da dostave dokumentaciju o potvrdi prebivališta.

Nesumnjivo je da će praksa lažno prijavljenih mjesta prebivališta biti pojačana do oktobarskih izbora pa je na vlastima RS da što hitnije donesu i odluke i Zakon o prebivalištu i boravištu koji će, konačno, da zaustave te nezakonitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana