Lažna bolovanja

Anita Janković-Rečević

Poslodavci tvrde da je čak 30 odsto bolovanja u Republici Srpskoj lažno te da će ako se nastavi ovakav trend, preduzeća još više unazaditi i ovako ruiniranu privredu.

Neophodno je ispitati jesmo li zaista toliko lošeg zdravlja pa je veliki broj radnika na bolovanju, ili ima i onih koji love u mutnom, pa na ovaj način sebi obezbjeđuju slobodne dane.

Činjenica da od 250.000 zaposlenih na bolovanje svakog mjeseca u prosjeku ode njih oko 9.100 je više nego zabrinjavajuća. Posebno zbog toga što ne treba zaboraviti da ovo odsustvo sa posla ne košta samo poslodavca, već i čitavu privredu, odnosno državu.

Dok je na lažnom bolovanju radnik prima platu, a poslovi ostaju nedovršeni, rokovi probijeni, sastanci odgođeni…

Vrijedan i odan radnik je svega toga svjestan, ali problem nastaje zbog onih koji samo gledaju kako sebi da udovolje ne mareći za svoje kolege koje će poslodavci vjerovatno “natovariti” dodatnim poslom.

U prilog takvima na ruku idu i nesavjesni ljekari koji su u stanju da olako potpišu doznaku za bolovanje zbog izmišljenog gripa, malaksalosti, a da pri tom ne osjećaju grižu savjesti.

Zbog svega toga zahtjev poslodavaca da se formira komisija koja bi provjeravala radnike na bolovanju je više nego opravdan jer zašto bi neko duplo “poturao svoja leđa” u firmi dok njegov kolega koristi svoje slobodno vrijeme kako god poželi. Samo treba povesti računa o tome da pomenuta komisija ni slučajno ne kazni zaista bolesnog čovjeka, a da se onaj zdravi “izvuče” kako je i naučio.  

Činjenica je da su mnogi radnici sa niskim platama, neplaćenim prekovremenim radom i teškim uslovima za rad,

nerijetko krhkog zdravlja zbog čega su prinuđeni da odlaze na bolovanje.

Upravo zbog njih potrebno je istražiti ko je zaista bolestan, a ko izmišljenu bolest koristi kao izgovor da bi odsustvovao sa posla. Svrha tih komisija ne bi trebalo da bude samo kažnjavanje onih koji su na lažnom bolovanju, već i da se uoče nedostaci na radnom mjestu i kod poslodavca, te da se radnicima obezbijedi bolji položaj zahvaljujući kojem će sačuvati svoje zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana