Lažna bolovanja

Tanja Milaković
Lažna bolovanja

Da bi nadležni trebalo da pojačaju kontrole i počnu "lov" na one koji su spremni da lažiraju bolovanja, pokazuje i podatak da u Srpskoj svakog mjeseca sa posla odsustvuje u prosjeku 8.000 radnika ili četiri odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Mnogo ljudi je još iz starih vremena i rada u društvenim preduzećima naučilo da se na bolovanje ide svako malo i za svaku sitnicu. Neki od njih i danas iskoriste "dobru vezu" sa ljekarom i opravdanje za odsustvo s posla dobijaju i za najobičniju prehladu, kada im je neko od ukućana bolestan, kada imaju privatnih obaveza ili da negdje otputuju.

Osim što takvi izleti mnogo koštaju Fond zdravstvenog osiguranja RS, to ide i na štetu onih koji su stvarno bolesni.

Fond zdravstvenog osiguranja RS u prošloj godini za naknade plata tokom bolovanja utrošio je 8,3 miliona maraka, pretprošle devet miliona, dok su ranije ovi troškovi bili duplo manji.

Ranijih godina Fond je nadoknađivao samo bolovanja duža od 120 dana, a sada nadoknađuje i plate radnicima koji na bolovanju budu duže od 30 dana.

S obzirom na ove cifre, pretpostavka je da je dobar dio  novca utrošen za lažna bolovanja, odnosno da su pojedinci prebacili troškove svoje lijenosti na leđa građana RS koji finansiraju njihov nerad, dok veliki broj onih koji bi željeli da rade redovno bezuspješno posjećuje šaltere Biroa za zapošljavanje.

U tom, kao i u drugim problemima, vjerovatno je potrebno poći od Zakona o radu, koji ima prvenstven cilj da kazni radnika i zaštiti i nagradi neradnika. Taj zakon kao da je napisan sa tim jednim jedinim ciljem, jer potpuno nevjerovatno je da po njegovom slovu pretpostavljeni neradnika može da "kazni" odbijanjem svega deset odsto od plate.

A gdje je tu stimulacija radnika i zdrava konkurencija, ne zna niko.

Ovakvih i sličnih primjera biće sve dok nadležni organi ne odluče da se pozabave problemom i pojačaju kontrole davanja bolovanja prvenstveno u ambulantama porodične medicine. Kada prvi ljekar dobije otkaz zbog davanja lažnog nalaza, onaj poslije njega to će da uradi mnogo teže. Ali, kada?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana