Laž o popisu

Željka Domazet

Cirkus u vezi sa brojem stanovnika BiH pokazuje svu apsurdnost u kojoj ova zemlja živi.

Prvo je Agencija za statistiku BiH bez saglasnosti srpskih kadrova u ovoj instituciji i Republičkog zavoda za statistiku objavila rezultate popisa u koje je ubacila sve što treba, a naročito ono što ne treba i time dovela do razdora u zemlji u kojoj se očigledno ne možemo ni prebrojati kako valja.

Da bi Srpsku uvjerili u to kako se greške nastale prilikom utvrđivanja rezultata popisa mogu ispraviti, i zvaničnici Agencije za statistiku, međunarodni zvaničnici kao i svi oni koji forsiraju netačne rezultate popisa, tvrdili su da će IMO timovi, odnosno međunarodni stručnjaci za validnost popisa, ispraviti sve što je urađeno mimo pravila i otkloniti sve greške.

Agencija za statistiku je, međutim, nanovo zakukurikala prije zore. U "Službenom listu BiH" objavila je rezultate popisa sa kojima više niko ne zna ni šta će ni kako će. Koji su argumenti Agencije bili da napravi ovaj potez, nisu u javnosti previše pojašnjavali. Bilo kako bilo, rezultati popisa su osvanuli u "Službenom listu", a šta će ova zemlja sa njima, nikome nije jasno.

Imajući u vidu činjenicu da rezultatima popisa vjeruje jedino direktor Agencije za statistiku koji je očigledno uz nečiji mig učinio to što je učinio, da iza brojki o tome koliko nas ima stoji FBiH, a naročito bošnjačke zvanične elite, jasno je bilo i prije nego što su brojke zvanično objelodanjene da je postignut planirani cilj da se prikaže da Bošnjaka u ovoj zemlji ima više od pedeset odsto.

To što iza nategnutih brojki ne stoji pola zemlje, odnosno Republika Srpska, ne znači ništa drugo do činjenicu da u BiH nema saglasnosti ni oko najjednostavnijih stvari. Zemlja u kojoj se popis stanovništva koristi za politiku, a ne za statistiku i planove i ne može očekivati da bilo šta ide kao u ostalom demokratskom svijetu.

A ako ova zemlja misli bilo šta učiniti da bi mogla ući u porodicu normalnih zemalja, onda bi valjda popis stanovništva trebalo da joj bude osnov za sve. Lažni podaci, pa ma koliko se pokušavali ispeglati kojekakvim objavama u službenim glasnicima, neće joj donijeti ni perspektivu ni validne planove ni prosperitet.

Laži, bez obzira na to da li bile objavljene u "Službenom listu" ili ne, ne mogu značiti ništa drugo do laž. Lažni podaci poslužiće kao i u svemu drugom, pa i kada je o popisu riječ, samo za sporenja, stranputice i nesporazume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana