Lavirint

Vedrana Kulaga Simić

BiH je u novu godinu ušla sa pregršt starih problema i sa pričama na koje je davno trebalo da bude stavljena tačka, ali nije i zbog toga nam je, dobrim dijelom, ovako kako jeste.

Opravdano se stiče utisak da se pojedincima u čijim je rukama vlast i ne pomiče sa sadašnje pozicije koja je, prema brojnim analizama, redovno na samom začelju regiona, Evrope i ostatka svijeta. Pravi odgovor na pitanje zašto je to tako znaju samo oni, ali je neshvatljiv koji god da je u pitanju.

BiH se od početka svoje novije istorije vrti u lavirintu iz kojeg se izlaz ne nazire. U moru unutrašnjih stvari i insceniranih problema zapljusnuli su je neki u kojima je tih trzavica i smicalica postala kolateralna šteta i koji su dodatno unijeli nemir među one koji u njoj još vide budućnost za sebe i najbliže.

Migrantska kriza je jedan od njih. Iako pojedini nadležni ističu da su, sa kapacitetima koje imaju, dobro odradili svoj dio posla, jasno je da sve još nije završeno jer je veliki broj migranata još na teritoriji BiH i nema ni naznaka da bi se uskoro mogao preseliti u neku od zemalja EU, što im je i krajnji cilj.

Situaciju na terenu bi dodatno mogli da zakomplikuju podaci koji dolaze od nadležnih službi koji ukazuju na to da bi migrantski talas mogao ponovo ojačati dolaskom toplih dana, a niko ne može da predvidi da li će biti slabiji, isti ili jači od ovog posljednjeg te da li će domaći predstavnici to iskoristiti da u drugi plan stave neke važne stvari za građane BiH.

A takvih je prepun spisak.

Jasno je da se određene stvari ne mogu riješiti preko noći, ali je jasno da za neke nisu potrebne godine, kao što je slučaj u ovoj zemlji, koja je odavno morala da promijeni način djelovanja, ali su neki odlučili da je lakše da se vrte ukrug.

Zastoj u formiranju vlasti i na evropskom putu samo su vrh ledenog brijega, a ispod toga je gomila višegodišnjih problema kao što je loša ekonomska slika, veliki broj nezaposlenih, male plate i penzije, te razna socijalna davanja ugroženim kategorijama stanovništva, masovni odlazak radnika i generalno loš imidž na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj pozornici.

Dosta posla je pred aktuelnim i budućim čelnicima na nivou BiH, ali i u Srpskoj i FBiH. Svi moraju da stave opšti interes iznad ličnog, da dobro zasuču rukave i daju sve od sebe kako bi i obični građani vidjeli napredak, a ne samo da slušaju teške riječi i vide blokade na svakom koraku koje ovoj zemlji samo otežavaju pronalazak puta iz dobro znanog lavirinta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana