“Laste” bude nemir

Milijana Latinović

Srbi povratnici u FBiH već skoro četvrt vijeka podižu svoja ognjišta iz pepela u nadi da će, kada obnove svoje domove, obnoviti i život koji pritišće breme ratnog vihora, izbjeglištva i nemaštine.

Pokušavajući da svoje živote vrate u normalu, da zacijele rane, kako fizičke, tako i one na duši, uspjeli su da skupe snagu da ponovo grade suživot sa komšijama Bošnjacima i Hrvatima, sa kojima su živjeli i prije nego su jedni na druge zapucali rafalima. Vratili su se u sela sravnjena sa zemljom u želji da žive mirno na svojim ognjištima. Međutim, iz godine u godinu postupci pojedinih komšija druge nacionalnosti bude nemir u njihovim srcima.

Posljednji takav slučaj uznemirio je srpske povratnike u selu Podovi kod Sanskog Mosta, koji ponovo strahuju da će u tom kraju biti izgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima odreda “Lasta” takozvane Armije RBiH.

Mještani koji su ratnih devedesetih protjerani iz svojih domova, bježeći upravo pred pripadnicima tog zloglasnog odreda, smatraju da bi izgradnja spomen-obilježja u njihovom selu bila provokacija za sve njih jer jedino žele da žive u miru.

Ista bojazan u tom selu vladala je i prije dvije godine, jer je sporni spomenik trebalo da bude izgrađen na mjestu gdje je prije 24 godine na svirep način ubijen njihov komšija Srbin. Iako se sada priča o drugoj lokaciji za izgradnju spomenika, nemir u srcima mještana ne jenjava.

I nisu Srbi u selu Podovi jedini koji se suočavaju sa takvim događajima. Prije nepuna dva mjeseca strah i zebnja vladali su i u povratničkim opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč i Grahovo, gdje oni koji su ih devedesetih protjerali sa ognjišta slave takozvane dane oslobođenja.

Na taj način oni u čijim glavama nastaju te strašne ideje samo produbljuju jaz među narodom, koji je oduvijek bio spreman da živi sa komšijama druge vjere i nacije. Da sve bude još gore, oni koji kroje politiku na nivou FBiH ne čine ništa na pitanju izgradnje suživota i očuvanja mira u tom entitetu. Naprotiv, veoma često su oni glavni zagovornici događaja koji vrijeđaju Srbe, koji su na tim prostorima živjeli i vijekovima prije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Mali, obični ljudi nisu željeli da gube glavu ni devedesetih kada su ovom zemljom tutnjale granate.

Ne žele ni sada u miru da strepe i drhte pred neizvjesnom sudbinom svoje djece. Ne žele nemire, ratne zastave ni povike koji slave zlo i mržnju. Krajnje je vrijeme da nadležni u FBiH spuste lopticu i zauvijek zakopaju ratne sjekire i puste narod da živi u miru i slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana