Lančana neodgovornost

Anita Janković Rečević
Lančana neodgovornost

Republička uprave civilne zaštite zaposlenima je za rad tokom noći i vikendom isplaćivala uvećane dnevnice umjesto da prekovremene sate kompenzuje slobodnim danima, a nisu pretjerano vodili računa ni ko im vozi službene automobile, kuda i koliko goriva troši na ta putovanja.

Turistička organizacije RS je zapošljavala radnike i sprovodila javne nabavke mimo propisa, dok je Nadzorni odbor banjalučkog vazduhoplovnog preduzeće “Kosmos” povećao plate direktoru i izvršnom direktoru preduzeća za 30, odnosno 10 odsto prekršivši ograničenja Vlade RS o pitanju visine zarade. I to je samo djelić nepravilnosti u poslovanju navedenih republičkih institucija i preduzeća koje su revizori utvrdili izdavši im negativno ili mišljenje sa rezervom.

Da stvar bude gora ovakvo stanje revizori su zatekli u njihovim poslovnim knjigama vjerovatno nakon što su pomenuta društva “popeglala” račune jer se to obično svuda radi pred najavljene kontrole. Ko zna šta bi sve zatekli da nema tog pospremanja, za koje svi znaju da se dešava ali mudro ćute.

Kako bi svoje poslovanje doveli u zakonske okvire i poboljšali situaciju Glavna služba za reviziju javnog sektora RS izdala im je na desetine preporuka koje bi trebalo da sprovedu, a da li će to zaista i uraditi ostaje da se vidi. Ako je suditi po dosadašnjoj praksi u Republici Srpskoj i BiH, zasigurno će dobar dio tih smjernica ostati samo mrtvo slovo na papiru. Naime, domaća javnost se bezbroj puta do sada uvjerila da je negativni revizorski izvještaj samo puka informacija o tome da tamo neko nije radio po jusu. Iluzorno je očekivati da će oni za koje revizori utvrde da su kršili zakone i poslovali mimo propisa biti izvedeni pred lice pravde ili da će protiv njih tužilaštvo makar podnijeti nekakvu optužnicu koja će skupljati prašinu u ladici.  Od te pjesme nema ništa. Ovdje se igra po melodiji nešto drugačijih nota. 

Negativan revizorski izvještaj je samo jedan u nizu dokumenata koji nema nikakvu težinu. Upravljačke strukture u institucijama, organizacijama i preduzećima nit žele nit mare za stavove revizora. Svjesni su da sistem odgovornosti u ovoj zemlji ne postoji, da su zaštićeni poput polarnih medvjeda i slobodni da rade šta žele. Dodatni imunitet im daju političke partije iz čijih redova dolaze i koje su im obezbijedile fotelje. 

Na djelu je lančana neodgovornost jer su niti (ne)odgovornosti u ovoj priči predugačke. Revizori bi morali biti stroži i tražiti potvrdu nadležnih za svoj rad, pravosudne institucije bi trebalo konačno da se probude iz  zimskog sna, ali i da Vlada pokaže zube stranačkim kadrovima. Oni čiji je rad ocijenjen jedinicom bar u najmanju ruku bi trebalo da se povuku i rukovođenje prepuste vještijim i iskusnijim.

Od odgovornosti niko ne smije prati ruke, ali avaj... Ipak je ovo Balkan!  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana