Lakše je na klik

Danijela Bajić

To što su “Osnivanje firme od kuće”, “Klik otkriva privrednike koji izbjegavaju porez” ili “Elektronske zdravstvene knjižice i recepti” kao medijski naslovi i dalje aktuelni, više govori o kompjuterskoj pismenosti u zemlji od bilo kojeg istraživanja.

I ona su, naravno, samo po sebi porazna pa je tako, prema posljednjem popisu stanovništva, poznato da u BiH živi 36,2 odsto stanovnika kojima su računari i svemirski brodovi sinonimi.

Zato i ne čudi čuđenje kad se neka institucija pohvali bacanjem papira u podrumske arhive i okretanjem radnog točka u elektronske okvire.

Po pravilu, takvi poduhvati se bezrazložno predstavljaju kao hvale vrijedni i revolucionarni, dok je takav način rada u svijetu sasvim normalan posljednje dvije decenije i kusur.

Zamislite, ovacije se traže zato što, umjesto šalterskih šetanja i gomile papira pod miškom, sve to ovih dana možete da radite od kuće. Ili to što je, kao superpomak naprijed, na sva zvona objelodanjena naredba da privrednici ubuduće moraju da inspektorima dostavljaju elektronske evidencije o svim isporukama i nabavkama.

I dok slavodobitno uglas ponavljaju da od privrednika više ne primaju papire, nisu se upitali da nije možda, u vrijeme sveopšte digitalizacije, sasvim normalno da poslovne knjige postanu prošlost.

Kako bismo poštovali ovdašnju mantru da sve radimo naopako i umjesto da sačekamo smjenu generacija, jer su novi klinci elektronski puno pismeniji od roditelja, naše firme ponosno ističu usavršavanje starijih radnika na “vordu” i “ekselu”, kao da je, u najmanju ruku, u pitanju nuklearna fizika.

Na kraju se sve svodi na konstantno kaskanje i činjenicu da nam uvijek izmiče aktuelnost. Ne ulazeći u vrzino kolo opravdanja o nedostatku novca i konstantnoj poslijeratnoj tranziciji, svjedočićemo najvjerovatnije, u ne tako dalekoj budućnosti, u vrijeme kada svjetski trendovi postave “pametne gradove” kao osnov ama baš svakog društvenog djelovanja, tužnoj činjenici da ćemo mi tek tada u potpunosti prigrliti ono što je sada in.

Tako bi, kada bi se kojim slučajem ostvario najluđi san zaljubljenika u naučnu fantastiku sa vještačkom inteligencijom koja upravlja privredom, kod nas, bez sumnje, i dalje glavnu riječ vodili računari, u toj dalekoj budućnosti davno bačeni u staro oldtajmersko gvožđe. Ili bismo i dalje ostali na papiru, ko zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana