Lagumdžijino putešestvije

Svjetlana Šurlan

Kada je Sven Alkalaj napustio poziciju ministra inostranih poslova BiH, malo ko je vjerovao da na njegovo mjesto može doći neko ko će na isti način rasipati javna sredstva na raznorazna putovanja širom svijeta.

Međutim, i u tehničkom mandatu, od oktobra do sada, aktuelni šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija ide Alkalajevim stopama. Tako je za manje od pet mjeseci uspio da obiđe čak 12 puta različite svjetske destinacije.

Lagumdžija je stigao u Njujork, Minhen, Pariz, Abu Dabi, Bazel, Brisel, Firencu, Berlin, Bratislavu i Beograd.

Neke od metropola posjetio je više puta, a povod za sva putovanja bili su mu raznorazni skupovi koje organizuju kako bivši, tako i aktuelni svjetski zvaničnici.

Na tim skupovima Lagumdžija je uglavnom, kako je saopštavano iz njegovog kabineta, razmjenjivao mišljenja o situaciji u BiH, na Balkanu, u svijetu. Držao je različite prezentacije, ali i bio na izložbi predstavnika BiH pri UN i to na temu "Asimetrična ljepota Japana kroz objektiv ambasadora BiH"!?

Na određenim skupovima razgovaralo se i o mogućim ekonomskim trendovima tokom i nakon 2015. godine, pa je nejasno Lagumdžijino učešće na njima s obzirom na to da je bio svjestan da nakon 2015. neće biti faktor odlučivanja u BiH.

Iako je formiranje vlasti na nivou BiH započeto i iako je izvjesno da Lagumdžija neće još dugo biti u ministarskoj fotelji, po svemu sudeći on će i ove sedmice put pod noge, i to u Vašington.

Povod za to mu je samit antiterorističke koalicije koji organizuje Barak Obama 18. februara.

Sve u svemu, Lagumdžijini posljednji dani na ministarskoj poziciji podsjećaju na Alkalajeve, koji je pred kraj ministrovanja tri puta bio u SAD, a onda je otišao da radi za UN!

Da li je i Lagumdžija sebi obezbijedio međunarodnu poziciju zloupotrebljavajući svoju sadašnju funkciju, pitanje je na koje bi on svakako trebalo da da odgovor. Odgovor treba da da i na pitanje kakvu korist su BiH i njeni građani imali od njegovih putešestvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana