Lagumdžijini kauboji

Željka Dobrić
Lagumdžijini kauboji

Sarajevo se pretvorilo u Divlji zapad, Zlatko Lagumdžija u šerifa, a njegovi platformaši u obične kauboje. To je jedini način na koji se može opisati situacija koja vlada u FBiH nakon što je nezakonito formirana vlast.

Umjesto da poštuje zakon, propise i profesiju, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač dokazao je da je od svega pobrojanog, Zlatko Lagumdžija prvi na njegovoj ljestvici prioriteta. U ponedjeljak je Lukač, pozivajući se na "Službeni glasnik FBiH" i objavu imena novih funkcionera u federalnoj vlasti koje je izabrao njegov šef Lagumdžija, požurio da ukine lično obezbjeđenje kadrovima HDZ-a BiH Borjani Krišto i Vjekoslavu Bevandi i na taj način doprinese šefovoj čistki hrvatskih kadrova iz federalne vlasti.

Iako se Lukač nikada nije ni mogao nazvati profesionalcem, već poslušnikom i izvršiocem, nije smio da Federalnu upravu policije podredi političkim interesima pojedinaca, jer joj je urušio ugled kod svih običnih građana FBiH koji nisu glasali za SDP i njihove satelite, a očekuju da ih policija štiti.

Za ne povjerovati je i činjenica da su novoizabrani ministar finansija Ante Krajina i potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda Jerko Ivanković Lijanović, iskoristivši odsustvo potpredsjednika federalne vlade Vjekoslava Bevande, a vođeni načinom na koji su došli na funkciju, provalili u njegov kabinet. Tako to rade, u stilu Bili Kida, Lagumdžijini politički sljedbenici ili je to jednostavno njihovo viđenje primopredaje dužnosti. Meni je svejedno, ali mislim da ljudi zdravog razuma, pa i Bošnjaci u FBiH, ne žele da ih takvi vode u iduće četiri godine.

Da platformaši nisu svjesni da su pučisti, kako su ih nazvali Hrvati nakon što su ih istisnuli iz federalne vlasti, ne bi im se tako žurilo da se ugnijezde u fotelje, niti bi regrutovali svoje poslušnike da svojim odlukama daju prividni legalitet novoj vlasti.

Da su na pravom, zakonitom putu, sačekali bi odluke Centralne izborne komisije i Ustavnog suda FBiH koji bi im, da su na prvom putu, potvrdili mandate i odluke, pa bi kao gospoda, a ne provalnici, došli na svoja nova radna mjesta.

Iako želim da vjerujem u nezavisnost pravosuđa u cijeloj BiH, sa zebnjom očekujem stav Ustavnog suda FBiH, naročito zbog toga što su mu platformaši ažurno dostavili svu traženu dokumentaciju, a dio dokumentacije su uskratili CIK-u, koja danima ponavlja da je konstituisanje vlasti u FBiH nezakonito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana