Lagumdžijine čaršijske nagodbe

Željka Domazet
Lagumdžijine čaršijske nagodbe

Da bi skrenuo pažnju i domaće i međunarodne javnosti sa svojih neustavnih poteza prilikom konstituisanja vlasti u Federaciji BiH, iz koje je izbacio cijeli jedan konstitutivni narod, Zlatko Lagumdžija je počeo sa mešetarenjem i u formiranju vlasti na nivou BiH.

Najprije je po Americi "dilao" priču kako do kraja godine treba organizovati "Dejton dva" koji je, kako već i ptice na grani znaju, priča o stvaranju BiH gdje bi uz pomoć politike "jedan čovjek - jedan glas" od zemlje napravio isključivo bošnjačku državu.

U BiH bi se, po Lagumdžijinoj zamisli, druga dva konstitutivna naroda za nekih par godina borila za status nacionalne manjine. No, kada je vidio da te iracionalne ideje nisu naišle na podršku ni kod Srba, ni kod Hrvata, ali ni kod ijednog relevantnog zvaničnika u međunarodnoj zajednici, sada je izašao sa "najnovijim idejama" kako da razbije koalicione snage iz Republike Srpske.

Lagumdžija bi sada da razjedini koaliciju iz RS koja je prvi put od Dejtona do danas na političku scenu, na nivou BiH, izašla jedinstvena.

Tako bi Lagumdžija sem dva HDZ-a koje je, pučistički potpomognut bonskim ovlašćenjima visokog predstavnika, izgurao iz federalne vlasti, sada pokušao da to učini sa koalicijom SNSD i SDS predlažući da SDS izađe iz koalicije na nivou BiH.

Oni koji ne poznaju situaciju u BiH i Lagumdžijine namjere mogli bi pomisliti kako ovaj odavno prozreni pučista, presvučen u socijaldemokratsku odoru, želi da "pogura BiH naprijed". Da Lagumdžijina kola ovu zemlju vraćaju decenijama unazad poznato je već svakom onom ko je iole imao dodira sa bosanskohercegovačkom zbiljom.

Čaršijske pogodbe Lagumdžije jasno je da će završiti kao i sve pogodbe čaršije, tamo gdje im je i mjesto, na ulicama čaršije iz koje su i nikle.

Poznato je i odranije da su svi oni, koji su slušali Lagumdžiju i pratili njegove poteze, završavali ili kao reketaši ili istorijski slijepci iza kojih su se dešavala stradanja naroda, istorijske kataklizme i progoni.

Vlast po principima Lagumdžije najbolji je put za raspad ove zemlje, koja se već odavno drži na klimavim nogama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana