Lagumdžija

Svjetlana Šurlan

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, poslije dva dana provedena na vanrednom samitu Organizacije islamske konferencije u Meki, gdje se raspravljalo o stanju u Siriji, u vrijeme dok BiH “gori” zbog njegovog ponašanja upravo u vezi sa Sirijom, doletio je u Sarajevo.

Kako to obično biva u BiH, niko se ne osjeća krivim za svoje greške, pa tako ni Lagumdžija, čak ni kada prekrši Ustav zemlje u kojoj ministruje.

Lagumdžija se nije libio da, poslije svog vanustavnog ponašanja davanjem instrukcije predstavniku BiH u Ujedinjenim nacijama da glasa za rezoluciju o Siriji, zabode prst u oko svima koji vide da to nije ispravno, te nastavi po svome i u Meki.

Svoje nediplomatsko ponašanje pokušao je da pripiše Predsjedništvu BiH, koje je optužio da se nisu sastajali i razgovarali o Siriji, pa je, eto, na osnovu toga što su članice EU bile jednoglasne, i on smatrao da treba da se glasa za rezoluciju.

Da razloga za takav postupak nije imao, jasno je i Lagumdžiji, pa je juče pokušavao da se izvuče na sve moguće načine, nedostojne ljudi koji se bave diplomatijom.

On se tako pohvalio rezultatima putovanja u Meku, kreditnim aranžmanima koje je tamo dogovorio, kao i pronalaskom velikog broja istomišljenika o onome što se dešava u Siriji.

Sastao se ministar sa kraljem Abdulahom, princem Fejsalom, te mnogobrojnim predstavnicima Jordana, Omana, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Libije, Egipta, Tunisa, Alžira... Svi su oni, naravno, srećni što su se susreli sa Lagumdžijom i što su im se otvorila vrata da investiraju u ovako (ne)razvijenu BiH.

Ne podsjećaju li svi ovi Lagumdžijini potezi na one koje je upražnjavao ministar inostranih poslova u prošlom mandatu? Ne čini li se da jedan čovjek misli da može da radi šta želi, a da ne odgovara? Smije li iko da zloupotrebljava funkciju na ovaj način, pa zvao se i Zlatko Lagumdžija?

Nešto se mora promijeniti, jer tolike nezakonitosti se ne smiju dozvoliti jednom čovjeku. Treba se nadati da će Lagumdžijino ponašanje biti kažnjeno, ako ne ranije, onda tamo gdje narod daje svoj sud, na izborima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana