Lagumdžija proizvođač krize

Enver Kazaz
Lagumdžija proizvođač krize

Postizborna kriza u BiH dostiže ovih dana svoj vrhunac, postupno se regionalizujući i internacionalizući. U nju je uvučen i bačen u blato i vrh susjedne Hrvatske, u sarajevskom i bošnjačkom javnom prostoru se do neki dan vrlo često naglašavalo, prijateljske države s kojom BiH dijeli mnoge zajedničke interese. Šef ovdašnjeg SDP-a Zlatko Lagumdžija je po mnogim ocjenama jedan od najvažnijih proizvođača krize.

Sarajevski mediji pod direktnom kontrolom SDP-a, prije svega Federalna televizija koja je već duže vrijeme unazad bila bošnjakocentrično bosanstvo vrha ove stranke, demonizovali su Ivu Josipovića, ali i Jadranku Kosor. U demonizaciji Ive Josipovića ponajdalje je otišao predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

U tu svrhu on je instrumentalizovao dnevnik FTV, obrativši se u dugom i poprilično nervozno intoniranom intervjuu gledateljstvu, pri čemu je taj intervju u dnevniku trajao duže od nekadašnjih dosadnih Titovih govora na televiziji.

Esdepovski mediji već duže vrijeme umjesto argumentovanih političkih analiza i komentara šire puku političku propagandu, kršeći temeljna načela profesije i umjesto javnih postaju partijska glasila, čak instrumenti SDP-ovog vođe i njegove elite. Na toj osnovi oni umjesto demokratije zastupaju stajališta partitokratije i liderokratije.

Postizborna kriza na taj način demaskirala je medijsku scenu, dokazavši da se ona etnički locirala stvarajući tri potpuno odvojena, prečesto i neprijateljski pozicionirana medijska prostora, te da su tzv. javni emiteri do kraja politički instrumentalizovani i privatizovani od strane urednika i političkih lidera.

Propagandna mašinerija funkcioniše na principu - politički i svaki drugi demoni su oni drugi, oni izvan vlastite etnije. Drugi su fašisti, jer nisu za našeg vođu i njegove stavove. Drugi su kriminalci, jer krše idilu našeg jednoumlja. I mi smo sa našim vođom sljedbenici antifašizma, zato smo mi svi Valteri, jer mi smo patrioti....

Tri potpuno odvojena, neprijateljski pozicionirana medijska prostora proizvode veću štetu u pokornoj službi političkim vođama i partijskim elitama od svega što te vođe i elite čine u društvenom prostoru.

Jer, mediji rukuju najjačom od svih ideoloških snaga - snagom proizvodnje ideološko-propagandnih stereotipa o etničkom drugom koji se u etnička tijela zakivaju kao nepopravljive mentalne slike. Snaga tih slika ponajbolje se ogleda u komentarima na ovdašnjim portalima u kojima je jezik mržnje dosegao granicu sličnu onoj koju su svojedobno napravile beogradska Politika i TV Beograd pod direktnom Miloševićevom kontrolom.

(Autor je do danas bio miljenik SDP-ovih medija i blizak stavovima te stranke. Komentar preuzet sa Radija Sarajevo u skraćenoj verziji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana