Lagumdžija, Diznilend i Tripoli

Sandra Miletić
Lagumdžija, Diznilend i Tripoli

Ako do kraja marta ne bude formirana vlast u FBiH i na državnom nivou, ulice Tripolija biće Diznilend u odnosu na ono što bi se moglo dogoditi ovdje.

Reče to javno lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, pri tome zaboravivši da napomene da iste te vlasti nema zato jer svi ostali u ovoj zemlji ne žele da se povinuju njegovoj volji i puste da nam SDP svima komanduje.

Ali zato nije Lagumdžija zaboravio da pozove na nemire, a prema mišljenju predstavnika srpskih i hrvatskih stranaka i na rat.

Ističu oni i da ovo nije prvi put da Lagumdžija poziva na "puške u BiH", umjesto da brine o socijalnim pitanjima, ekonomiji i boljoj budućnosti ove zemlje, kojoj je, ako ničega drugog, dosta rata.

Teško je, zaista, svakom zdravom razumu da pomisli da neko kao da priželjkuje u svojoj zemlji haos gori od onoga kakav sada gledamo na ulicama gradova u Libiji.

Lakše je izgleda, prema Lagumdžiji, pozvati na nemire, nego na dijalog i kompromis.

A njemu do kompromisa i dijaloga očigledno nije stalo. Jer Lagumdžijina SDP i stranke okupljene oko nje, najavile su za danas donošenje odluke o formiranju Doma naroda FBiH, uprkos tome što u svim kantonima nije završen izbor delegata.

Nije njima bitno to što izborni zakon kaže da se konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH može pristupiti tek poslije izbora delegata iz svih deset kantona, njihove verifikacije koju sprovodi CIK i objavljivanja u "Službenom glasniku BiH". A to koliko znamo, nije urađeno.

Bitno je jedino SDP-u da preuzmu vlast i da iz te vlasti eliminiše iz vlasti legitimne predstavnike hrvatskog naroda, a to su HDZ BiH i HDZ 1990. A jasno je da se cijeli spor oko formiranja vlasti u FBiH svodi na pokušaj SDP-a da dobije hrvatsku trećinu, a preko toga i apsolutnu većinu vlasti u federalnoj Vladi.

To u BiH niko neće dozvoliti, već će vlast biti konstituisana poštujući prava sva tri konstitutivna naroda. Niko zasigurno neće dozvoliti ni da se u BiH dogodi Tripoli. Ma šta na to rekao Zlatko Lagumdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana