Kuvajćani

Goran Maunaga

To što ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović hoće da odlučuje o prenosu vlasništva nad zemljištem u BiH na Arape jeste do sada neviđen apsurd.

Odmah je jasno da tu nikako nisu čista posla, jer je riječ o nastojanju da se Kuvajćanima omogući pravo vlasništva nad zemljištem koje su u BiH pokupovali na nezakonit način, preko raznih domaćih i fiktivnih firmi.

Osim toga, vajni ambasador Halilović je preko Ministarstva spoljnih poslova BiH Vladi FBiH predložio izuzeće državljana Kuvajta iz sistema reciprociteta uz mogućnost kupovine do pet dunuma zemljišta i 300 kvadrata stambenog prostora, što znači da za njih neće važiti Zakon o stvarnim pravima iz 2014. godine.

To znači i da bi uskoro u gruntu kao vlasnici zemljišta u BiH mogli da budu upisani brojni Kuvajćani, a koliki je to problem ne treba ni govoriti znajući na koji su oni način dolazili do tih placeva i do sada, kad na to nisu imali pravo.

O tome da će biti daleko povlašćeniji od državljana BiH ne treba ni govoriti.

Sada je očigledno da su u tu priču umiješani svi.

Jer da tu postoji imalo poštovanja procedure, ambasador Halilović trebalo bi da bude bar zvanično opomenut zbog takvog istupa, ako ne i opozvan, ali od toga nema ništa pošto on to ne bi ni radio da od moćnika nije dobio zeleno svjetlo za to.

A ako bi nešto ovakvo prošlo, došlo bi do neviđenog krčmljenja zemljišta koje bi za sobom povuklo brojne druge probleme.

Jer čak je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH Esad Duraković upozorio da u FBiH prodaju hiljade hektara najvrednije zemlje Arapima i da je riječ o internacionalnom projektu da u tom entitetu bude stvorena muslimanija.

A kako to rade lokalni moćnici čak i u Republici Srpskoj, jer to u FBiH i ne iznenađuje, već smo se uvjerili na primjeru opštine Istočni Stari Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana