Kurta i Murta

Veljko Zeljković
Kurta i Murta

Izraz “Sjaši Kurta, da uzjaši Murta” upotrebljava se u slučajevima kada treba zaključiti da se promjenama konkretnih protagonista vlasti i moći ništa ne mijenja, odnosno kada smjena ličnosti na vlasti, društvena ili politička promjena ne predstavlja suštinsku promjenu odnosa - ne donosi poboljšanje prilika.

Potvrdu ovog mogli smo vidjeti i u BiH. Iako se smatralo da će nakon oktobarskih izbora, koalicija SNSD-a i HDZ-a s takozvanom “osmorkom”, dovesti do poboljšanja političkih prilika, do toga nije došlo. Naprotiv, ekipa koju čine novi bošnjački član Predsjedništva BiH “SDP građanin” Denis Bećirović i ministri Zukan Helez i Elmedin Konaković nastavili su stopama i “stazama revolucije” Bisere Turković i Šefika Džaferovića - na daljnjem razvlašćivanju Srpske.

Pokušava se zadati konačni udarac uz pomoć dijela međunarodne zajednice predvođene američkim, britanskim i njemačkim zvaničnicima. Na red je došla imovina. Ukoliko bi se ostvario taj opasni scenario od Srpske ne bi ostalo ništa, tek prazna ljuštura. Ali bukvalno. Ne bi bilo “Šuma Srpske”. Ni ministarstva poljoprivrede, a ni “Elektroprivrede Srpske”.

Ako je Srpska dio BiH, što jeste, šta je onda sporno u vezi s imovinom. Negirajući ustavno pravo, u stvari negira se postojanje Srpske zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom. I kada iz Banjaluke poruče kako to neće i ne mogu dozvoliti, ti isti prijete kako će naći načina da se obračunaju s “buntovnicima”. Svjesno se ignorišu uzroci, a priča o eventualnim posljedicama. Kada rukovodstvo Srpske govori o secesiji to je samo zbog toga što se konstantno pokušava razvlastiti, kako ga u Sarajevu zovu - “manji entitet”. Ovo je isto kada bi u nekoj zajednici u kojoj žive trojica “braće”, jedan drugom pokušali oteti komad zemlje koji mu je dat na korišćenje te ga učiniti prosjakom. Šta će u tom slučaju uraditi taj član domaćinstva, pa ukoliko se to nastavi, napraviti sopstveno.

I na tom fonu razvlašćivanja Srpske su sve bošnjačke partije pa i one koje se deklarišu kao navodno građanske. Kako je moguće da ti “građani”, stanu u isti red sa SDA iza jedne ideje oko koje su se okupile najveće bošnjačke partije!? To u stvari samo otkriva pozadinu priče oko pravljenja nekakve građanske države BiH. Ne bi to bila građanska, već bošnjačka država, a kome se to ne bi svidjelo ostala bi mogućnost, što jednom pomenuše i Željko Komšić i Bakir Izetbegović, da se spakuju i odu.

I to je jedan proces koji traje još od 90-tih, a koji je posljednjih godina praćen apsurdnim pokušajima prekrajanja istorije, koji idu toliko daleko da će na kraju ispasti da Srba na ovim prostorima nikada nije ni bilo, što je, kako stvari stoje, mnogima želja i danas.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana