Kupovina na gram

Marijana Miljić Bjelovuk
Kupovina na gram

Kriza koja hara godinu i po natjerala je građane da kupuju samo za danas. Oni koji imaju danas da kupe za sutra su rijetki. Još je manje onih koji odmah sebi mogu priuštiti mjesečnu nabavku hrane i ostalih potrepština.

Takav luksuz sebi obični građani ne mogu priuštiti, osim ako ne dobiju neku uvoznu pomoć, odnosno od najbližih koji rade u inostranstvu i šalju im da prežive u zemlji u kojoj su ih ostavili.

Građani žive od danas do sutra. I do kada tako, niko ne zna niti se usuđuje da prognozira. A, po svemu sudeći, prije će biti gore, nego bolje. Jer već sada se sa pojedinih adresa servira najava da bismo već na jesen mogli imati novi talas poskupljenja. Po svemu sudeći, pripreme i obavještenja su počeli na vrijeme, tako da na gore od ovog treba da se već polako počnemo pripremati.

Vjerovatno će i do tada domaći trgovci nastaviti da lagano dižu cijene, koje će na jesen začiniti još snažnijim talasom poskupljenja. Ma, kako god da se cijene u svijetu budu kretale, kod nas nema povratka unazad. Bar su nam to do sada u više navrata pokazali i dokazali domaći bahati trgovci i proizvođači.

I kada bi cijene na svjetskim berzama strmoglavo padale, oni bi našli neki, drugi, treći razlog da nastave sa poskupljenjima i zgrtanjem ekstraprofit na mukama građana.

Može im se, pa nastavljaju tim tempom. Nema sankcija nadležnih. Novčano kažnjavanje nije urodilo plodom. Niti će. Jer su u međuvremenu uzeli duplo više novca od građana nego što je trebalo, tako da im kazna od 5.000 do 10.000 maraka ama baš ništa ne znači. Kap u moru. Ništa drugo.

Jedina kazna koja bi možda stala u kraj bahatim trgovcima jeste ključ u bravu tamo gdje ubiru ekstraprofit. Pa, ako ništa, bar na sedam dana. Možda bi ih to opametilo i vratilo u realnost. 

Međutim, do danas ni na koga od domaćih trgovaca nije primijenjena takva kazna. Bilo je najava, ali one su ekspresno pale u vodu. Zaboravljene. I više ih niko i ne spominje. A nema sumnje da bi nadležne inspekcije ne samo trebale da te kazne spominju već da ih stalno primjenjuju.

Ali u ovom sistemu sve je naopako, pa tako i samo kažnjavanje onih koji se bahate i koji su umislili da su iznad zakona. I više je nego očigledno da imaju podršku sa pojedinih republičkih adresa i samih zvaničnika, jer kada im inspekcija pokuca na vrata, prvo se pozovu na njih. Tako je bilo ranije, tako je danas, a nema sumnje da će biti i na jesen. Jer nema volje za korjenite promjene i poštovanje slova zakona.

Na zakon se svi oni redom pozivaju samo kada je njima u korist. A kada je suprotno, kada ga konstantno krše, onda je za njih to strani pojam, koji nikada nisu čuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana