Kulminacija krize

Vedrana Kulaga Simić

Na nivou BiH mjesecima nema pomaka, a situacije je takva da su poklekli i oni najveći optimisti.

Vlast niko da se formira. Stalno idemo dva koraka unazad, a još nema ni na pomolu onog jednog koji bi ponudio nikakvu nadu da će se jednom i u ovoj i ovakvoj zemlji krenuti od nule i pokušati spasiti što se spasiti može za dobrobit onog običnog čovjeka koji gleda kako spojiti kraj s krajem.

Izborni pobjednici se znaju mjesecima. Narod je donio tu odluku i sasvim je logično da oni koji su dobili povjerenje naroda formiraju vlast. Zato valjda izbori i postoje. Ili to pravilo ne važi u BiH.

Kriza iz dana u dan sve više raste, a političarima jedino što idu od ruke su izjave kojima bombarduju drugu, odnosno treću stranu. I tako to traje od kada je spuštena rampa za dogovor o formiranju vlasti, odnosno od kada je bošnjačka strana ispostavila pristupanje NATO kao uslov za ispunjavanje volje koje su birači pokazali jedne nedjelje u oktobru prošle godine.

I upravo su oni ti koji u posljednje vrijeme najčešće istupaju kao najveći zaštitnici BiH i njenog suvereniteta dok sa druge strane, prema svemu što možemo čuti i vidjeti, zapravo rade protiv te iste BiH.

Sve češće se posljednjih dana može čuti i da se neki drugi pripremaju da sjednu za pregovarački sto, iako im većina birača nije dala legitimitet da te pozicije, ali eto i to dešava. I onda je jasno zbog čega smo ovdje gdje i jesmo. Na dnu gotovo svake regionalne, evropske i svjetske ljestvice.

Jedan od razloga je i činjenica koju niko ne može da ignoriše, a to je da je na sceni u BiH i dalje Kancelarija visokog predstavnika i OHR koji su već i previše štete nanijeli ovoj zemlji, a predstavljaju se, kao i neki gore navedeni, njenim zaštitnikom.

Dejtonski mirovni sporazum je, jasno, donio mir koji ničim ne može da se plati, a isto tako je jasno da ništa nije nepromjenjivo, ali pod uslovom da su sa eventualnim promjenama saglasne sve tri strane koje se pitaju u BiH. Ali tako nije bilo i zato sada mnogi treba da snose posljedice ako ih bude, a teško je povjerovati da neće.

Dogovor i razgovor su ključ svega. Kako u životu, tako bi trebalo da bude i u politici. Previše mjeseci i godina je BiH izgubila vrteći se u lavirintu u koji su je dovele pojedine sulude želje pojedinaca iz domaćih struktura, uz ruku stranaca na ramenu. Previše pitanja je još otvoreno i previše prepreka ima još na putu ka boljem sutra, ali to neka ide na dušu onima koji su sve i učinili to tako još bude nakon gotovo četvrt vijeka od Dejtona i mira na ovom području.

Vremena je sve manje. Neke stvari se moraju drugačije posložiti da bi BiH uopšte mogla i da pomisli da napreduje, a kamoli da u tome i uspije. Ključ je u rukama tri naroda i volji koju su iskazali na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana