Kula od karata

Veljko Zeljković
Kula od karata

Prva republička banka je treća američka banka koja je u posljednja dva mjeseca doživjela kolaps. Rezultat je to domino efekta i panike koja se poput virusa širi među investitorima, koji zbog straha i nepovjerenja povlače svoje depozite iz banaka.

Nakon kraha Banke Silicijumske doline jedni su smatrali da se radi o izolovanom slučaju, a drugi o početku nečeg mnogo većeg. Pesimisti su tada upozorili da će mnoge banke propasti zbog rizičnih i nepromišljenih ulaganja ogromnih svota novca u obveznice koje su zbog podizanja kamatnih stopa od strane FED-a izgubile na vrijednosti.

Sve neodoljivo podsjeća na jedan savršeni scenario za veliku finansijsku oluju koja bi se, nakon što pogodi Ameriku, mogla poput cunamija prenijeti i na ostatak svijeta, pogotovo Evrope.

Da situacija nije nimalo bezazlena govori i podatak da je u međuvremenu sa berzi suspendovano i trgovanje akcijama tri američke banke koje su preko noći ostale bez 20 odsto kapitala.

Nažalost, ovo nije jedini problem koji muči ovu najmoćniju zemlju na svijetu. Vlada SAD bi mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije da podigne ili suspenduje gornju granicu duga koja je podizana, produžavana ili revidirana čak 78 puta od 1960. godine i danas iznosi nevjerovatnih 31.400 milijardi. Ilustracije radi, od američkog duga bi se moglo napraviti čak osam nebodera koji su visoki 110 metara.

Stručnjaci ukazuju da je, pored navedenih razloga, ovo rezultat i pogrešne politike Bajdenove administracije. Smatraju da je ona napravila najveću grešku u istoriji fiskalnog planiranja SAD kada je donosila Akt o smanjenju inflacije.

Da li je moguće da će Amerika bankrotirati? Prvi put u istoriji ova zemlja bi došla u situaciju da ne može da otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo povjerenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera.

Eksperti su upozorili da bi neizvršenje obaveza takođe moglo dovesti do recesije i rasta nezaposlenosti. To bi takođe značilo da SAD ne bi mogle da pozajmljuju novac za isplatu plata vladinih službenika i vojnog osoblja, čekove socijalnog osiguranja ili za druge obaveze.

Jednostavno, čitav američki finansijski sistem odavno je poput kule od karata, iz čijih temelja polako ispadaju pojedine karte. I nešto ovako se i moglo očekivati, jer su političari dozvolili da njima upravljaju vukovi sa Volstrita. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana