Kukolj od diplome

Darko Momić

Premijer Srpske Radovan Višković poprilično je uzburkao, ali još više obradovao javnost kada se saznalo da je zatražio podatke o diplomama zaposlenih u ministarstvima, republičkim upravama i upravnim organizacijama ili ukratko zaposlenih na državnim jaslama.

Premijer sa zvanjem doktora saobraćajnih nauka čijoj akademskoj karijeri se ne može naći ni mrlja u stvari je poslao jasnu poruku šta misli o onima koji nemaju pojma šta znači recimo parcijalno polaganje ispita, kolokvij ili semestar, koji nemaju nijednog kolegu s fakulteta, a kamoli cimera/ku i koji nemaju pojma šta im je bila tema diplomskog.

Bez obzira što se na osnovu suvih podataka o tome kada je ko i na kojoj visokoškolskoj ustanovi stekao diplomu ne može ustanoviti da li je ona stečena po danu ili po noći (razumijete šta pisac želi da kaže), bitno je da oni koji su svjesni da imaju akademsko zvanje, ali ne i znanje bar malo strepe i budu u strahu da će se njihova “kupovna” diploma naći na meti prosvjetnih inspektora koji se nisu plašili da proglase ništavom čak ni diplomu prvog obavještajca BiH.

Nažalost, teško je vjerovati da će njegova dobra namjera dati takve rezultate da će svi “menedžeri” ostati bez diploma, jer oni svakako nisu “učili školu” već kako da se dodvore onome kome treba i kako da na prevaru steknu što bolju poziciju, pa će sigurno izaći na kraj i sa prosvjetnim inspektorima.

Međutim, mnogo ozbiljniji problem će nastati ako i kada se ispostavi da su diplome iza kojih ne stoji nikakvo znanje zakonski potpuno čiste, jer su provedene kroz knjige i nema apsolutno nikakvog osnova da se u proceduralnom smislu dovedu u pitanje. Drugim riječima, šta ćemo sa onim uredno akreditovanim visokoškolskim ustanovama čije diplome su sa svojih 180 ili 240 ECTS jednako vrijedne kao i one sa javnih univerziteta koji još uvijek imaju kakav-takav dignitet, iako svi znaju da praktično ne vrijede ni pet para. A kad se kaže „ne vrijede ni pet para”, tu se u stvari i dolazi do suštine koja kaže da je krajnje vrijeme da se napravi jasna razlika i uvede drugačiji sistem vrednovanja diploma.

Elem, to što je neka visokoškolska ustanova privatna, ne znači nužno da ne valja i da se na njoj stiče sumnjiva diploma i bez ikakvog znanja. U Americi je visoko obrazovanje privatno, ali diploma sa Harvarda vrijedi neuporedivo više nego sa nekog koledža iz Arkanzasa. Da budemo precizni, kada u Americi kažeš da si završio Harvard, sva vrata su ti otvorena, dok sa diplomom nižerazrednih fakulteta nisi prispio nigdje.

Bilo bi sjajno ako je krajnja namjera predsjednika Vlade da tako bude i kod nas i da se konačno odvoji žito od kukolja. A nema razloga da ne bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana