Kukićeva propast

Željka Domazet
Kukićeva propast

Otkako je Slavo Kukić, po odluci Predsjedništva BiH okićen titulom mandatara za sastav Savjeta ministara i golubovima na grani je bilo jasno da neće dobiti podršku poslanika u Parlamentu.

Pokušavajući sedam dana da ubijedi stranačke vođe kako je upravo on dobitna kombinacija za BiH, Kukić je jedino uspio za ovih nekoliko dana mandatarenja, da svoj mandatarski staž umjesto tri produži, na neslavnih petnaest dana.

U cijeloj ovoj igrariji BiH je ponovo dobila jednu temu više kojom će se baviti javnost i političari, te po ko zna koji put izgubila vrijeme, propustila još nekoliko vozova da dostigne susjede i poprimi makar formalno epitet normalne zemlje.

Kada se, kako već znamo, budu iznosili razlozi za i protiv Kukića i dizale ruke za glasanje sasvim je izvjesno da će svi poslanici iz Republike Srpske, uz eventualno jednog uzdržanog glasati protiv njega, dok će debelo podijeljena Federacija uspjeti da ga progura u drugi krug glasanja.

U drugom krugu, kada se nanovo budu prebrojavali glasovi, valjda će mu biti jasno da ni u ludilu nije smio reći da je ukidanje entitetskog glasanja dobar potez za BiH. Time je dodatno zacementirao svoju sudbinu još na parlamentarnoj Komisiji pred kojom se predstavljao, a sljedeće srijede dobiće samo pečat za svoje neslavne pokušaje.

Sve će se nanovo, po ko zna koji put u BiH, vratiti na početak i loptica uputiti kolektivnom šefu države da još jednom pokuša cijelu priču vratiti u ustavne okvire.

Dodatno će se gubiti novo vrijeme, slušati razlozi za i protiv novog kandidata, a ova zemlja dodatno gubiti vrijeme koga već odavno nema ni za šta.

Stoga i ne čudi ona stara kletva - "Dabogda se o sebi zabavio" koja je, po svemu sudeći, dobrano zaživjela u bh. političkoj realnosti. Stoga će se naši političari sa tehničkom vlašću baviti sami sobom, poručivati jedni drugima kako i ko je kriv, sluđeni narod prebirati po praznim džepovima i bez posla i sve će to, kako se čini, još potrajati.

Svi oni koji su nas do toga doveli otići će na atraktivne destinacije da konstatuju kako je more slano i ove godine, potrošiti novac koji im je za nerad poklonjen i ovu zemlju gurnuti još dublje u rupu do nekog novog nesuvislog mandatara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana