Kuda ide ovaj svijet

Vedrana Kulaga Simić

Rusko-ukrajinski sukob poprima sve veće razmjere i gotovo je u potpunosti iz javne sfere istisnuo informacije i priče o pandemiji virusa korona sa kojom se svijet bori duže od dvije godine, te brojne druge.

 

Oči gotovo cijele planete posljednjih dana su okrenute, s razlogom, prema Ukrajini i Rusiji, ali i odlukama i potezima koje povlače velike svjetske i evropske sile koje su do grla upletene u rat na istoku. I dok države koje su okupljene oko SAD i EU svakim danom uvode nove sankcije Rusije, među kojima je i protjerivanje studenata samo jer su Rusi, te zabrana takmičenja za ruske sportiste. Neki su se dosjetili čak da zatraže “brisanje” velikana ruske književnosti iz obrazovnih programa, a u cijelom tom ludilu koje je obuzelo svijet dodatni prostor za podizanje političke prašine, i to na štetu svih stanovnika BiH, našli su oni koji su dobili njihovo povjerenje na izborima da vode ovu zemlju.

Politička situacija u BiH odavno “ključa”. Mjesecima unazad vodi se “rat” riječima jer strane nemaju isti pogled ni na prošlost, ni sadašnjost, a ni na budućnost, što je očigledno.

BiH svako malo neko vraća u najgori period njene skorije istorije. U teške i krvave devedesete godine prošlog vijeka koje nikada nijedan normalan i umno bistar čovjek nikome ne bi poželio, a kamoli ih prizivao.

Ratne rane u BiH i dalje su svježe. Nisu zarasle, a neke nikada i neće moći. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, kao tri konstitutivna naroda, imaju svoje verzije priče o tome kako je došlo do posljednjeg rata i koji je od tri naroda prvi sve počeo. Ko se od koga branio, a ko je napadnut.

U tom lavirintu političkih poruka i stavova običan narod živi onako kako umije i kako mora. I to na sve tri strane u BiH. Muku muče da sastave kraj jednog i početak drugog mjeseca, ali to, po svemu sudeći, mnogima koji su zahvaljujući upravo običnim ljudima, radnicima, domaćinima i došli do dobro plaćenih fotelja, ništa ne znači. Jer su se mnogi, koji mjesecima odbijaju dijalog u BiH, u potpunosti predali traženju rješenja za sukob na istoku i strategijama kojih se nisu sjetile ni svjetske sile. 

Umjesto da bošnjački, srpski, hrvatski te svi ostali političari koji se u BiH pitaju potegnu pitanje stanja u BiH i dijaloga koji je prijeko potreban, sebi su dozvolili da im ključna tema u politici budu Rusija i Ukrajina. I ne samo to, već i da usput pronađu najbolji način kako da dodatno podgriju tenzije u BiH i otvore vrata za nove beskrajne svađe, tenzije i histerije, a na tom putu pogaze sve ono za šta se, navodno, bore i zalažu. Počevši od Ustava pa do svih pravila na kojima ova zemlja treba da funkcioniše.

Svim domaćim političarima bi bilo bolje da se okrenu problemima koji u ovoj zemlji muče običan narod, da se mole da se sukob ne proširi, te da u spoljnoj politici uvijek imaju u vidu ono što je u interesu svih. Jer u ovoj zemlji nema tog jednog, ma koliko se neki trudili, koji može da odlučuje u ime svih ostalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana