Kuda i kako dalje

Željka Domazet

Nakon konačnog usvajanja odgovora na upitnik Evropske komisije, nakon dugotrajnog spoticanja i rada po principu "korak naprijed nazad dva", pred ovom zemljom je ozbiljan i mukotrpan posao.

Dok jedni tvrde da je ova zemlja debelo na začelju u odnosu na sve druge zemlje zapadnog Balkana, drugi cijelu stvar gledaju ružičasto tvrdeći da BiH može sustići a možda i preteći sve druge zemlje koje su trenutno dobrano ispred nje.

Kako nema jasnog stava unutar zemlje ni o tome gdje smo ni kako stojimo u odnosu na naše susjede koji su takođe pretendenti za ulazak u evropsku porodicu, teško je povjerovati da ćemo tako olako krenuti nezaustavljivo naprijed. Ako se ovome doda činjenica da je ova godina izborna, a u ovoj zemlji su izbori uvijek i znak stagnacije za neke reforme, jasno je da se ne može očekivati mnogo pomaka na evropskom putu. No, kako se u BiH nikada neke stvari ne mogu stoprocentno predvidjeti, ne bi bilo čudno ni da doživimo neka iznenađenja i kada je riječ o napretku i reformama.

Ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči, jeste to da svi znalci upućeni u posao izrade upitnika i ostalih reformskih zahvata tvrde da je sve u BiH išlo mnogo lakše i jednostavnije kada se poštovao Mehanizam koordinacije i znalo šta je čija ustavna nadležnost. Tvrde i da su odgovori na upitnik mogli mnogo ranije da se završe da je bilo poštovanja ustavne strukture zemlje i Mehanizma koordinacije.  Na neophodnost usaglašavanja su bezbroj puta upozoravali i iz Evropske unije i kada se slušao glas razumnog  svijeta bivalo je mnogo jednostavnije i lakše.

Mada se iz nekih krugova u BiH čuju i glasovi kako će ova zemlja morati promijeniti i dejtonski ustav, iz EU su jasno poručili da ovakav ustav osim sitnih korekcija nije nikakva smetnja da se usvoje evropske vrijednosti i sprovedu reforme.

Kada se sve uzme u obzir, ako se u ovoj zemlji bude poštovao Mehanizam koordinacije i ne budu unosile smutnje u to šta ko treba da radi i o čemu da odlučuje, ni evropski napredak nam neće biti stran. Bude li kao u više navrata do sada i ubuduće neko petljao svoje prste tamo gdje mu nije mjesto, BiH bi mogla doživjeti da ostane izolovano ostrvo. Svi u komšiluku će napredovati, a njeni stanovnici će ostati da se i dalje svađaju oko nebitnih stvari bez perspektive za napredak bilo koje vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana