Kuda goni SDA?

Mirjana Kusmuk

Nije se ni stišala bura unutar SDA oko izbora kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, tokom koje je sarajevska centrala kandidaturom Denisa Zvizdića potukla frakciju SDA iz RS, a već im je stigla nova glavobolja sa istupima potpredsjednika FBiH i bivšeg funkcionera SDA Mirsada Kebe koji je najviši vrh partije povezao sa ratnim zločinima mudžahedina. I sve dokumente odnio tužiocu.

Zbog svega toga ne treba sumnjati da će današnja sjednica Predsjedništva SDA biti u najmanju ruku burna, a da li će doći do raskola unutar SDA i da li će frakcija iz RS obistiniti svoje prijetnje o konačnom otcjepljenju moglo bi već danas biti poznato.

Bolji poznavaoci prilika unutar SDA smatraju da se to ipak neće  dogoditi s obzirom na dugogodišnje sukobe unutar SDA u Republici Srpskoj koje će Bakir Izetbegović vješto iskoristiti jer za taktiku "zavadi pa vladaj" ima više nego pogodno tlo.

Poznato je da su glavni rasadnici kadrova SDA u Srpskoj Srebrenica i Bratunac, ali manje je poznato da su ta dva stranačka odbora u stalnom sukobu. Borba koju vode više od deset godina mogla bi se nazvati "kadrovskom - žrtvenom": ko će se bolje pozicionirati u ulozi žrtve i iz toga izvući više kadrovske koristi. 

Alfa i omega SDA u Srebrenici godinama je Sadik Ahmetović, nekadašnji ministar bezbjednosti, stalno nastanjen u Tuzli. Alfa i omega SDA u Bratuncu je Ramiz Salkić, sadašnji potpredsjednik RS, stalno nastanjen u Tuzli. Bolje upoznati sa "situacijom na terenu" tvrde da je teškom mukom spriječeno da Ahmetović ne izda instrukciju SDA u Srebrenici da ne glasa za Salkića na posljednjim izborima. Toliko o toj ljubavi.

Ona na čemu ta frakcija gradi svoj unutrašnji uticaj u SDA jeste stalna radikalizacija stanja u RS. Tako je potpredsjednik RS Salkić prije nekoliko dana izazvao buru reakcija izjavom da Dan Republike Srpske kod Bošnjaka izaziva "nelagodu i gnušanje",  te da se obilježavanjem 9. januara "slavi politika Karadžića i Mladića", i još i to kako je u RS "u četiri godine rata napravljeno više masovnih grobnica nego u cijelom svijetu u tom periodu".

Samo koju sedmicu prije te izjave, Salkić je položio zakletvu u Narodnoj skupštini RS kojom se obavezao da će kao potpredsjednik  štititi i braniti Srpsku, raditi u njenom interesu i interesu svih naroda i građana.

Ali nije to kraj političkog licemjerja Ramiza Salkića kojem smetaju institucije Republike Srpske, ali mu ne smeta da bude njen potpredsjednik. Isto kao što mu nije smetalo da pola rodbine udomi po raznim službama opštine Bratunac, opštine koja se nalazi u sastavu RS. Isto kao što mu nije smetalo da suprugu sa stalnim mjestom boravka u Tuzli zaposli u SŠC Bratunac na određen broj časova koji su joj bili potrebni da bi mogla da radi na fakultetu u Tuzli, a smeta mu sistem obrazovanja u RS.

Političko djelovanje Salkića najbolje odslikava priča o tome kako je, prilikom posjete jedne delegacije parlamenta BiH Evropskom parlamentu, svojim radikalizmom toliko razljutio i Doris Pak toliko da je lupila šakom o sto i rekla:  "Jeste li vi ludi? Zbog takvih poput vas u BiH više niko ne želi da živi! Ja mom sinu nikada ne bih dozvolila tamo da živi. Ostavite istoriju istoričarima i bavite se kako da narod ima posao".

Ali kako ljude u politici  rijetko vode principi ideali, a mnogo više trgovina i interesi tako je posljednjih mjeseci došlo do tehničke koalicije  Ahmetovića i Salkića, koji su zakopali ratne sjekire u pokušaju da Adila Osmanovića "proguraju" do samog vrha partije, kada već nisu uspjeli do vrha Savjeta ministara, i time podignu vlastite akcije.

Imajući u vidu ove unutrašnje odnose unutar SDA, realno je očekivati da će Bakir Izetbegović zaigrati na na kartu "razdora među rogovima u vreći". Jasno je da za to ima više nego plodno tlo, ali i Refika Begića koji je jedini od njih svoju stalno nastanjen u Bratuncu i čiji uticaj u vrhu stranke nije zanemarljiv. 

Zato je teško očekivati da će Bakir doživjeti sudbinu Zlatka Lagumdžije, ali je požar koji je rasplamsao Mirsad Kebo dostavljajući tužilaštvu dokumente o ratnim zločinima nad Srbima u Vozući mnogo teža priča i za njega, i za Džaferovića i za Mahmuljina. Teža, jer njen rasplet ipak neće moći da iskontroliše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana