Kućno carinjenje

Marina Čigoja

U moru problema sa kojima se privrednici u Republici Srpskoj i cijeloj BiH suočavaju konačno jedna dobra vijest. Kućno carinjenje pri uvozu sada će biti dostupno i firmama u BiH.

Pored izvoznog koje već nekoliko godina postoji kod nas i koje je, prema riječima samih privrednika, značajno olakšalo poslovanje, sada će takav vid carinjenja moći da bude ostvaren i pri uvozu.

U praksi to znači da će firmama u BiH, koje dobiju odobrenje od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, biti omogućeno da cijeli postupak carinjenja obavljaju u krugu svoje firme, bez potrebe da odlaze u carinske terminale i bez gubljenja vremena i novca.

Čekanja na terminalima i po nekoliko časova, a nerijetko i po nekoliko dana na ovaj način će biti izbjegnuta. Naravno, za ovaj vid carinjenja potrebno je ispuniti određene uslove, a prije svega one koje se odnose na poslovanje u skladu sa zakonom i redovno izmirenje svih obaveza prema državi.

Iskustva privrednika koji su radili kućno izvozno carinjenje pokazuju da se, osim značajnih ušteda u smislu skraćenja procedura i vremena potrebnog za postupak, mogu ostvariti i značajne finansijske uštede. Sve to trebalo bi da bude podstrek domaćim privrednicima da ispune neophodne uslove kako bi im bilo omogućeno kućno carinjenje pri uvozu.

Naravno, ne možemo a da ne postavimo i pitanje eventualnih zloupotreba koje bi se mogle javiti pri ovakvom vidu carinjenja, jer je ipak ovakav vid carinjenja poprilično komplikovaniji od izvoznog. Sigurno je da će UIO morati da ima ne samo povjerenje u firmu kojoj se ovakav vid carinjenja omogućava, nego i adekvatne kontrolne mehanizme koji će spriječiti moguće zloupotrebe.

S druge strane, gledano iz ugla privrednika koji su danas preopterećeni raznim nametima, omogućavanje carinjenja mimo terminala sigurno predstavlja veliku olakšicu i svakako ga treba pozdraviti.

Naravno, to je samo jedan mali korak, jer je privredi koja grca u problemima potrebno daleko više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana