Kucanje na vrata Evropskog suda

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja čiji stanovnici gotovo tradicionalno, svake godine, kucaju na vrata Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u nadi da će tamošnje sudije ispraviti greške za koje tvrde da su ih napravili domaći predstavnici sudske vlasti.

Posljednji izvještaj zastupnika Savjeta ministara BiH pred sudom u Strazburu pokazao je da je i lani na adresu tog suda iz BiH stiglo nekoliko stotina apelacija u kojima građani traže odštetu od BiH jer smatraju da su im povrijeđena prava.

Ukupan tužbeni zahtjev dostiže gotovo pet miliona KM, a jedina sreća po ovu zemlju je što sudije najčešće ocjenjuju da su postavljeni iznosi "prenaduvani" i u slučaju da potvrde da su podnosioci zahtjeva u pravu, dosuđuju znatno manje iznose.

To, međutim, ne treba i ne smije biti utjeha za BiH.

Nadležni moraju da postanu svjesni problema i da daju svoj maksimalan doprinos u pronalaženju manje bolnih rješenja za budžet, a realnih za one koji su u nekom periodu oštećeni odlukama domaćim sudova i vlasti.

BiH je isplatila dosta novca zbog izgubljenih sporova, koji su dobili epilog u Strazburu jer su tamošnje sudije rekle da su domaći predstavnici vlasti povukli pogrešne poteze.

To se najčešće, između ostalog, dešavalo zbog neizvršavanja pravosnažnih presuda sudova i dužine trajanja postupaka u BiH.

Prozvanima se svako malo skreće pažnja na činjenicu da moraju promijeniti praksu, ali malo koji apel, zahtjev ili kako god to nazvali, na kraju i dopre do njih. Kao, po svemu sudeći, i masa drugih stvari.   

BiH gubi novac na mnogim poljima, a Evropski sud za ljudska prava je samo jedno u nizu.

Mnoge stvari nadležni puštaju niz vodu, ne želeći ni da se na trenutak zapitaju šta to rade, da li postoji drugi izlaz, a ako postoji, da li ima volje da se tim putem i krene.

Zbog takvog odnosa, nestručnosti ili nedoraslosti problemu i ne treba da čudi da stanovnici BiH nerijetko spas traže iza vrata evropskih institucija.

Druga strana medalje je da ima i onih koji su matičnu zemlju "dobili" na sudu u Strazburu, ali godinama čekaju da nadležni odluku sprovedu u djelo.

BiH je odavno trebalo da bude dovedena u red, ali, nažalost, nije i zbog toga trpe brojni njeni građani. I oni koji pravdu traže ovdje i oni koji po nju odlaze daleko od svojih domova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana