Krvava jošanička statistika

Drago Todorović
Krvava jošanička statistika

Iza zločina, koji su pripadnici Armije RBiH počinili u praskozorje 19. decembra 1992. godine u selima i zaseocima fočanske Jošanice, na desnoj obali Drine, još odzvanjaju leleci i ne skida se crnina sa ucvijeljenih ljudi.

To je svojevrsno upozorenje, upiranje prstom na nepravednu javnost, i domaću u svjetsku, da Jošanica mora naći zadovoljenje u osudi zločina i zločinaca, rekao je profesor Milan Kulić, čija je porodica takođe postradala u jošaničkom pogromu, na Nikoljdan, prije 17 godina.

Među žrtvama zločina u Jošanici bilo je i troje djece – dvoipogodišnja Danka Tanović, Dražen i Dragana Višnjić, brat i sestra, od deset i 12 godina starosti. Srpski vojnici su ih našli probodene bajonetom. Noć prije, došli su iz Foče, kod babe i djeda, da zajedno proslave krsnu slavu.

Na kućnom pragu, tada je ubijen i 98-godišnji Rade Pljevaljčić. Kuća mu je, potom, brižljivo opljačkana, pa zapaljena. Neki od preživjelih prepoznali su među zločincima dojučerašnje komšije, sa kojima su godinama živjeli u "bratstvu i jedinstvu".

Krvava jošanička statistika kaže da su zločinci, koje su prethodno postrojili u naselju Sadba kod Goražda Zaim Imamović i Hadžo Efendić, za kratko vrijeme ubili 56 Srba. Među njima je 37 civila – žena, staraca i djece. Samo iz sela Odžići poginulo je 28 ljudi.

Potpuno su spaljena srpska sela Gapići, Odžići, Brajkovići, Međanovići, Bogovići, Škobalji, Vašadići, Ostrmci, Baždari, Bjelice... U plamenu je nestalo 68 kuća, silovano i ubijeno 18 žena i djevojaka. Ubijeno je troje djece, osam bračnih parova, pet momaka. Sva zatečena stoka je ubijena.

U potoku, prema Bogovićima, bilo je masovno strijeljanje ljudi, koji su povedeni iz svojih kuća, prisjeća se 24-godišnja djevojka, koja je, kad je sa majkom i bratom zarobljena, imala svega sedam godina. Sakrila se među leševima pobijenih Srba i preživjela.

Da li su ova fakta dovoljna da se prekine iracionalno ćutanje u Sudu i Tužilaštvu BiH, koji zvanično, povodom Jošanice, nisu pokrenuli nijednu optužnicu?

Preživjeli članovi porodica poginulih Jošaničana kažu da neće više samo čekati, nego i žestoko insistirati da pravda stigne ubice. Na to ih obavezuju sve pobijene žrtve na Nikoljdan 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana