Krupni predmeti i sitna riba

Željka Domazet

Predstavnik Tužilaštva BiH u najmanju je ruku oštro reagovao kada je šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur predstavio analizu o njihovom radu koju je uradila britanski sudija Džoana Korner.

Tvrdnje i preporuke Kornerove da je neophodno obaviti pregled i kontrolu optužnica koje rade tužioci Tužilaštva BiH i prestati sa praksom podizanja optužnica s ciljem "ispunjenja norme" i nakon pritisaka medija ili grupa žrtava, očito su ubole u centar jer je portparol Tužilaštva odmah izašao sa tvrdnjama da OEBS i Mur hoće da ugase ovu instituciju, da je napadaju i da ne vide kako je Tužilaštvo BiH najuspješnije u regionu.

Tvrde da Mur vrši pritisak na ovu pravosudnu instituciju, da se sastajao sa ljudima protiv kojih se vode sudski procesi, pitaju za honorare Kornerove...

I pored Murove tvrdnje da se preporuke sačinjene od iskusnog sudije ne moraju sprovesti i da ih treba shvatiti kao dobronamjerne savjete, u Tužilaštvu su stava da OEBS i Mur vrše udar na ovu pravosudnu instituciju.

Zaboravili su iz Tužilaštva da su međunarodni zvaničnici u BiH drugačiji od domaćih i da neće pod pritiscima ove institucije donositi odluke i vući poteze koji njima odgovaraju, a kojih u ovoj zemlji ima napretek.

Previdjeli su to da se navodima "ne možemo komentarisati određene predmete" i "istrage su u toku" ne mogu sakriti činjenice da četvrt vijeka ne rješavaju slučajeve "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona", "Kazani", "Atif Dudaković"...

A o takvim krupnim predmetima Kornerova upravo govori.

Ne mogu se činjenice koje godinama iznose u javnosti u prvom redu porodice žrtava srpske nacionalnosti i koje je potvrdila Kornerova okarakterisati, kako kaže Tužilaštvo, kao pritisak na ovu pravosudnu instituciju i kao revanšizam i lične frustracije Mura.

Ako Tužilaštvo bude radilo po dosadašnjem maniru i ne bude preporuke britanskog sudije shvatilo kao dobronamjerne, od te institucije svašta još možemo da očekujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana