Krupne i sitne ribe

Željka Domazet

U BiH se sve pretvorilo u neku vrstu uslovljavanja i trgovine, a to pokazuje i aktuelna politička priča oko imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA). Iako je konkurs za direktora SIPA već odavno završen i propuštena prilika da se imenuje najuspješniji, po svemu sudeći na to imenovanje će se još sačekati dok se ne istrguje za čelnu poziciju direktora OBA na koju SDA već odavno planira da nanovo ustoliči Osmana Mehmedagića.

Iako je ministar bezbjednosti BiH nakon odustajanja Perice Stanića kao prvorangiranog, predložio za čelnu poziciju SIPA aktuelnog direktora policije Republike Srpske Darka Ćuluma, cijeli proces je zakočen jer su bošnjački ministri zatražili od predsjedavajućeg Savjeta ministara da se sa tim sačeka dok se stvari oko direktora OBA ne poslože i da ta dva imenovanja idu u paketu.

S druge strane pored ultimativnog zahtjeva SDA da prvi čovjek OBA i dalje bude Mehmedagić stoji i pitanje validnosti njegove diplome kao i mnoge druge stvari koje su se vezivale za nezakonito prisluškivanje i praćenje. U ovom trenutku je zaista nezahvalno komentarisati kako će se stvari  u vezi sa validnošću Mehmedagićeve diplome završiti, ali je očigledno da će imenovanje direktora SIPA sačekati da se cijela ova situacija razjasni i raspetlja, tako da će Republika Srpska još izvjesno vrijeme ostati bez ove važne pozicije u bezbjednosnom sektoru, a sve to vrijeme Osmica će  rukovoditi OBA dok se nanovo ne izabere on ili eventualno neko drugi.

Pored činjenice da je Republika Srpska zbog političkih igara uskraćena za važnu čelnu poziciju u bezbjednosnom sektoru, i prvi čovjek Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA je iz bošnjačkog naroda i iz FBiH što do sada nije bio slučaj. U svemu tome valja imati na umu i činjenicu da je zbog nekompletnog imenovanja Savjeta ministara Republika Srpska još uvijek uskraćena za imenovanje zamjenika ministra bezbjednosti BiH, a kada će se ova pozicija popuniti još uvijek niko ne nagovještava. Imajući u vidu sve te činjenice jasno je da je bezbjednosni sektor na nivou BiH van kontrole predstavnika iz Republike Srpske, pa neće biti čudo da se i ubuduće zarad nekih partijskih interesa u ovoj zemlji i dalje biti montirane kojekakve afere, a pravi krivci prolaziti neokrnjeni.

Uostalom kad se u zemlji poput BiH bezbjednosni sektor nađe pod palicom politike nije čudo što krupne ribe plivaju neokrnjene, a sitne se potapaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana