Krugovi

Vedrana Kulaga Simić

Da je data politička riječ stalno na klimavim nogama, pokazalo se ponovo u BiH, a ta slika je došla, kao i obično, veoma brzo nakon dogovora sa kraja prošle godine koji su uvjeravali da će ovaj put biti drugačije. Ali neće.

 

Odjednom se javila potreba za revizijom još svježih dogovora, dodatnim razgovorima o nedostajućem ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH, o tome ko koga treba da predstavlja u vlasti u Republici Srpskoj i FBiH, kao da je juče zaustavljen rat, potpisan Dejtonski sporazum, BiH počela da radi na novim osnovama... A od toga je prošlo četvrt vijeka.

Savjet ministara BiH je proradio, iako u krnjem sastavu, sa zakašnjenjem od godinu i nešto, tako i Parlament na zajedničkom nivou vlasti. Usvojeni su akti koji su sa mrtve tačke pomjerili određene stvari, ali nije trebalo mnogo vremena da prođe, a da na tron ponovo zasjednu političke trzavice između onih koji su dobili najveće povjerenje na posljednjoj provjeri kod birača u ovoj i ovakvoj zemlji.

Posljednjih dana uglavnom se priča o sređivanju stanja u FBiH, gdje još ni na pomolu nema nove vlasti. Nove u smislu da u fotelje na najvišem nivou još nisu zasjeli oni koji su to dobili zahvaljujući glasovima na izborima u oktobru 2018. godine.

Optimizma imamo na pretek, ali konkretnih stvari ni u najavi. Kao što u tom dijelu nema ni srpskog življa. Neosporivi dokaz za to su statistički podaci, koji govore da je broj Srba u FBiH na nivou greške, da nemaju prava koja bi trebalo da imaju kao konstitutivan narod, te da masovnije ognjišta obnavljaju jedino u Kantonu deset, gdje su većinski u nekoliko sredina.

U nekim kantonima, i to prema ustavnim odredbama, nema ni srpskog jezika ni ćirilice, a ni volje da se takva slika promijeni makar na papiru, jer ne sprovode u djelo odluke sudova koji su naložili da se to uradi.

Ali ima borbe o poziciji potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. I dok iz SDA ističu da neće dozvoliti da neko iz stranaka sa sjedištem u RS zasjedne u tu fotelju, iz najveće političke partije u Republici Srpskoj, a koja ima zavidan broj delegata u federalnom Domu naroda, ističu da imaju pravo na to. Najveća bošnjačka partija tvrdi da neće podržati ideju o tome dok potpredsjednik Federacije ima značajna ovlašćenja, dodajući da je pozicija potpredsjednika Srpske redukovana na protokolarne funkcije. Traže, usput, i jedno od ministarskih pozicija u Vladi Republike Srpske, iako Vlada RS radi već duže od godine, a u FBiH još nije ni počela.

I tako se vraćamo polako na početak. Na to ko šta traži, a ne ko šta treba da radi. Uslovljavanje je, nažalost, jedan od načina na koji funkcioniše BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana