Krugovi provokacija

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja koja je daleko od mnogih dobrih i potrebnih stvari i u kojoj dnevna politika još igra glavnu ulogu, zbog čega smo upravo i zapeli tu gdje jesmo.

Mnoge stvari se, slučajno i namjerno, još vrte u krvavom krugu prošlosti i ne uspijevaju da pronađu spas i spokoj. Dokaza koji govore u prilog ima na svakom koraku, a koji govore suprotno teško da se mogu naći i pod lupom. Tri naroda i tri istine. Rat je, nažalost, još tu. Samo u drugom obliku. Bez pušaka, ali sa oštrim riječima i potezima. Htjeli mi to priznati ili ne, stvari iz svakodnevice to potvrđuju. Često u prvi plan izbije nečiji hir ili potpaljiva izjava, potez ili želja koja poljulja nadu da će sutra, za mjesec, godinu biti bolje i da će na prvo mjesto konačno isplivati stvari koje su važne za običnog čovjeka. To ne znači da ratna stratišta i žrtve treba da budu zaboravljeni. Nikako. To ne znači da ne treba i dalje da tražimo pravdu za one koji nisu imali ni srca ni milosti u mučnim danima s početka devedesetih godina prošlog vijeka. To ne znači da treba da bude prekinuta borba za pravdu.

To je odavno trebalo da bude završeno. Svi predmeti ratnih zločina do sada je trebalo da budu zaključeni, odgovornima za koje ima pregršt dokaza trebalo je  da budu izrečene kazne za zlodjela, a žrtvama konačno podaren spokoj. Ali, to je još na dugom štapu i zbog toga najviše i imamo ovo što imamo, a to je veoma malo. I poštovanja i krhkog suživota. Posljednji primjer je inicijativa kantonalnog odbora HDZ-a BiH iz Livna, koji se sjetio da, eto, ovog ljeta obilježi 24 godine od “oslobađanja Drvara, Bosanskog Grahova i Glamoča u posljednjem ratu”, a svima je jasno da bi tim potezom slavili okupaciju i progon Srba sa vjekovnih ognjišta. Ta najava ponovo je uzburkala duhove prošlosti. S pravom, a potpuno nepotrebno i uznemirila srpske porodice, koje su se vratile na vjekovna ognjišta. To je, nažalost, samo jedan primjer kako se veoma brzo može poljuljati ono što se teško i dugo gradi.

Jedno je obilježavanje stradanja i čuvanje sjećanja na sve stradale, a sasvim deseto uporno provociranje, koje ruši pokušaje mira i suživota na ovom burnom podneblju. BiH treba da napravi veliki zaokret, ako želi da izađe iz blata u kojem je godinama zapela. Domaći lideri treba da rade u korist svih, a ne samo sebe i svojih “nevidljivih” mentora. Težak je to posao, ali za to su izabrani.

Najmiliji se oplakuju iskreno i u tišini. Dostojanstveno, kako zaslužuju. Nema podjele među žrtvama. Ne smije je biti, baš kao što ne smije biti ni selektivne pravde u pogledu naroda. Prošlost je teško breme, ali sadašnjost ne mora biti. Dijalog je ključ za sve, a ne otrovne strelice koje se i danas često ispaljuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana