Krsmanovićeva posla

Radmila Đević

Natprosječno topli septembarski dani i prosječno vrela predizborna kampanja glavne su karakteristike ove jeseni u Foči. Samo što su istražni organi odmorili tokom ljeta, krenule su nove afere, predmeti i zloupotrebe. Iako se još nije završila priča o zloupotrebi službene dužnosti aktuelnog načelnika Foče Zdravka Krsmanovića o pokušaju kupovine imovine preduzeća "Srbinjeprevoz", i iako još nije donesena pravosnažna presuda kojom se potvrđuje kazna od šest uslovnih mjeseci i novčanih troškova, Krsmanoviću se već pripisuju nove zloupotrebe!

Nova varnica vrcnula je novom prijavom protiv Krsmanovića policiji u Foči. Zamjeraju mu da se oglušuje o Zakon o javnim nabavkama, ne objavljuje tendere o izvođenju radova u "Službenom glasniku BiH". Na asfaltiranju ulica i puteva koje je u toku u predizbornoj kampanji angažuje firme iz drugih gradova i sredina, zanemarujući lokalne, pravi veće troškove, a novac se troši iz opštinskog budžeta. Prijavu o protivzakonitom postupanju ne podniješe ni moćnici, ni političari, ni strani ni jak domaći faktor, prijava je privatna, stigla od građanina.

Građani, ipak, primjećuju šta i kako rade oni koje su birali za vlast, a koja je dužna da ispostavi račun za svaku utrošenu marku.

Nije ovo prvi put da se Krsmanovićevo ime dovodi u vezu sa zloupotrebama i malverzacijama. Zamjerali su mu ranije da mu je sumnjiv svaki tender, da mu je praksa da uvede radnike u posao, a tek kasnije retroaktivno pravi dokumentaciju, da angažuje građevinske firme iz Sarajeva i Goražda. Istina, revizori nikada nisu ušli u trag velikim malverzacijama, a nepravilnosti je i te kako bilo.

Krsmanoviću se svakodnevno pripisivalo "arčenje" budžetskog novca, ogromni sudski troškovi, kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi, nepoštovanje Statuta opštine Foča, prekoračivanje ovlašćenja, pa čak i oglušavanje o Krivični zakon RS. Namještanje poslova svojim kadrovima, zapošljavanje pred izbore, afere u vezi sa izbornim glasovima, bliske veze sa Sarajevom, nesaradnja sa svojom Vladom...

Jeste predizborna kampanja u toku, ne samo u Foči, ali Krsmanović je aktuelan i kad nije kampanja. Da li postoje ili ne postoje tenderi, zloupotrebe oko javnog oglašavanja i da li se Krsmanović i dalje oglušuje o zakone RS utvrđivaće sljedećih dana istražni organi. Jedno je sigurno, osim istražnih organa, Krsmanovića svakodnevno provjeravaju i građani Foče!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana