Krompir i mlijeko

Ma­ri­na Čigoja

Konačno jedna dobra vijest i za poljoprivredne proizvođače u BiH. Evropska unija uskoro bi trebalo da da zeleno svjetlo za izvoz krompira iz BiH na njeno tržište. Godine mukotrpnih pregovora i brojnih kontrola konačno su urodile plodom i Evropa je konačno odlučila da nam koliko-toliko otvori svoje tržište.

Informacija da je EU utvrdila da u BiH nema prstenaste truleži krompira, što je bio osnovni problem zbog kojeg ovo povrće nije moglo na evropsku trpezu, ohrabrila je domaće proizvođače koji se suočavaju sa brojnim problemima, prije svih, prekomjernim uvozom i nemogućnošću plasmana svojih proizvoda ni na domaćem tržištu. Nakon što izvoz i definitivno bude omogućen, vjeruju da će doći i do povećanja proizvodnje koja je posljednjih godina u padu.

Na ovom primjeru se pokazalo da i u BiH nadležne institucije mogu da rade koordinisano i s ciljem pomoći i razvoja domaće proizvodnje. Ovaj primjer trebalo bi da slijede i institucije zadužene za omogućavanje izvoza mlijeka. Ne treba zaboraviti da, zbog nerada nadležnih, proizvođači mlijeka imaju velike gubitke jer već skoro dvije godine ne mogu da izvoze na jedno od najznačajnijih tržišta kao što je hrvatsko. Iako je mnogo vremena prošlo, nadležni nisu daleko odmakli i čini se da je pred mljekarima još dug put da bi došli do evropskog tržišta. U međuvremenu, zalihe mlijeka se gomilaju, a proizvođači ni pregovorima ni protestima nisu uspjeli da natjeraju nadležne da rade svoj posao i zaštite domaću proizvodnju. Jer osim nemogućnosti izvoza, mljekari, ali i svi domaći proizvođači imaju velikih problema zbog potpuno otvorenih granica BiH za uvoz. I dok kod nas dolaze subvencionisani proizvodi izvana sa kojima domaći, upravo zbog tih subvencija ne mogu da se nose, proizvođačima iz BiH strana tržišta ostaju zatvorena jer država ne čini ništa da im pomogne. Nadajmo se da će se odgovorni za rješavanje problema u vezi sa izvozom mlijeka konačno pokrenuti sa mrtve tačke i pomoći domaćim mljekarima da dobiju dozvolu za izvoz jer će se, u suprotnom, i ovi proizvođači naći u velikim problemima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana