Krizna doba

Vedrana Kulaga Simić

BiH je od momenta dobijanja svog okvira postojanja i pravila ponašanja u Dejtonu gotovo stalno u nekoj krizi. Rijetki su mjeseci u njenom kalendaru bili u znaku istinske želje i volje za napretkom i razvojem, jer se uveliko još koplja lome na političkoj sceni zbog različitih pogleda i na njenu prošlost, a posebno na budućnost.

 

Na putu svih tih domaćih kriza, često i vještački proizvedenih, nisu nas mimoišli ni potresi na globalnom nivou. Posljednja pandemija ostavila je i ostavlja brojne pečate, a veće posljedice na ekonomiju i život vrebaju zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Cijene svega i svačega, a ponajviše osnovnih životnih namirnica, iz dana u dan sve više divljaju, a povampirili su se i brojni domaći političari, jer su sve snage usmjerili na dolazeće izbore i pridobijanje glasova. U toj trci spremni su, kao i uvijek, na sve, mahom obećavajući ružičati život, a u stvari riječi su im, uglavnom, sredstvo kojim krče put do svojih ciljeva, a biračima šta ostane od svega toga.

Odgovor BiH na ekonomske izazove koji ozbiljno prijete da još dobar dio stanovnika ove zemlje dovedu na rub egzistencije dao je pravu sliku stanja. Nemoguće je oteti se utisku da će i kriza proći dok se oni koji odlučuju o svemu usaglase šta treba da urade da bi prevazišli ovu krizu koja nije nimalo bezazlena za one koji žive na minimalcu i sa nekim prosjekom, ako gledamo podatke na papirima.

Jedna od ideja koja se rodila, i o kojoj se već dugo raspravlja s ciljem, kako tvrde pomoći građanima, jeste uvođenje diferencijalne stope PDV-a da bi smanjili taj namet na osnovne životne namirnice. Opozicija je imala svoj prijedlog. Prošao je hitno na jednoj sjednici parlamentarnog doma u Sarajevu, a u drugoj je prihvaćen, ali uz odluku da, ipak, sve ide u redovnu proceduru da bi pokušali doći do prihvatljivog, efektivnog i sprovodivog rješenja. U moru stavova koji su izronili na površinu pojavilo se mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH, institucije nadležne za tu oblast, da ono što je prošlo dio procedure nije dobro, ali da će se, ako bude usvojeno do kraja, povinovati i već nekako sprovesti odluku u djelo.

I tako smo ponovo ušli u jedan lavirint iz kojeg ćemo, kao i uvijek, teško izaći. Možda tek kada prođe ova kriza, ali je u ovom momentu jedno sasvim sigurno, a to je da se olako daju prijedlozi i guraju u proceduru, prije nego što se sagledaju sve mogućnosti. Ali bitno je ubrati koji politički poen i iskusno opet zamazati oči baš onima bez kojih ne mogu doći do tog cilja, a koji su im, mahom, zbog toga važni, pogotovo kako se bliži vruće ljeto i odlučujuća izborna jesen.

Narodu u ovoj zemlji, ma kakva god da bila, potrebna je pomoć, a pravu će dobiti tek kada svi koji učestvuju u njenom političkom životu iskreno i požele da pomognu i na taj način opravdaju enormne iznose koji im, radili ili ne radili, stižu na račune.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana