Kriza

Marina Čigoja
Kriza

Privreda ostavljena na milost i nemilost događajima na svjetskoj ekonomskoj pozornici, armija ljudi koja sa zebnjom prati šta će se desiti sa njihovim štednim ulozima u evrima, krediti nikad skuplji i nikad nepristupačniji običnim "smrtnicima", neizvjesnost na svakom koraku...

Ovako bi se otprilike mogla opisati stvarnost stanovnika BiH. 

Ko je krivac za ovakvo stanje? Kriza koja pogađa čitav svijet ili možda velike zasluge za nimalo svijetlu stvarnost građana BiH imaju i domaći predstavnici vlasti koji već godinama ne čine ništa na poboljšanju života svojih građana?

Ako pitamo političare, odgovor će, naravno, biti da je kriza uzela danak mnogo većim i moćnijim ekonomijama i da se jednostavno moramo pomiriti sa činjenicom da je ona stigla i ovdje.

Istina, kriza jeste pogodila čitav svijet i bilo bi potpuno nerealno očekivati da nas zaobiđe, ali isto tako, nerealno je isticati i koristiti samo krizu kao jedini izgovor za katastrofalno stanje u zemlji.

Jer, činjenice su, čini se, ipak, malo drugačije. Da li je kriza u evrozoni kriva što BiH više od godinu poslije izbora nema formiranu izvršnu vlast? Da li je ista ta kriza kriva što nam je snižen kreditni rejting? Da li je neizvjesna sudbina evra kriva i što već godinama tapkamo u mjestu bez ikakve ideje i želje da se ogroman broj onih koji završavaju fakultete i popunjavaju mjesta na biroima zaposle? Ne, naravno da nije!

Pa nije li BiH i prije krize bila pogodno tlo za plasiranje kredita po kamatnim stopama koje su među najvišim u Evropi? Istina, ovdje je kriza doprinijela tome da sada nemamo nikakvog kreditiranja, jer je s obzirom na uslove koje banke traže od klijenata kredit sada gotovo nemoguće dobiti.

Ekonomisti upozoravaju da bi u nova zaduženja, bez obzira na to za šta ona bila, trebalo ići jako oprezno. Naravno, ukoliko su ta zaduženja uopšte moguća, s obzirom na prethodno pomenute uslove banaka.

Šta onda raditi i kako preživjeti krizu, pitanje je na koje je sve teže dati odgovor, a što izbjegavaju i najveći ekonomski mozgovi današnjice.

Dodatnim stezanjem kaiša, možda? Izgleda da nam je samo to još preostalo. Pa dok ide, ide!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana