Kriza

Marina Čigoja
Kriza

Da je kriza uveliko uzdrmala BiH i njene građane i da se njen kraj ne nazire, najbolje pokazuje i istraživanje koje je među stanovnicima BiH sproveo GfK BiH - Centar za istraživanje tržišta.

Prema ovom istraživanju najveći strahovi i problemi stanovnika BiH odnose se na ekonomsku krizu i nezaposlenost. Kraj krize prema mišljenju većine ispitanika još nije ni na vidiku, a skoro dvije trećine njih smatra da će ekonomska kriza u BiH biti prisutna još najmanje tri godine.

Koliko su problemi koje je sa sobom donijela ekonomska kriza uzdrmali ovdašnje stanovništvo, pokazuje podatak da se čak četiri od pet stanovnika BiH suočava sa problemima koji su posljedica krize.

Globalna ekonomska kriza i strah od njenih posljedica skoro su u potpunosti zasjenili ostale probleme sa kojima se stanovnici ove zemlje suočavaju. Tako su se problemi koji se tiču kriminala, kršenja prava i korupcije, a koji su veoma prisutni u našem društvu, našli iza problema koji se zove kriza.

Ispitanici su najmanje zabrinuti zbog ekoloških pitanja, kvaliteta obrazovanja u obrazovnim institucijama u zemlji i visokih cijena nekretnina, o kojima većina stanovništva, zbog loše ekonomske situacije, uopšte i ne razmišlja.

Iz ovog istraživanja više je nego očigledno da su stanovnici ove zemlje dovedeni u stanje pukog preživljavanja i da im je, za razliku od stanovnika evropskih, ali i većine zemalja u okruženju, većina drugih stvari poput kupovine stana, putovanja, kvalitetnog obrazovanja, pusti i daleki san.

Da li ćemo morati čekati tri, kako su to ispitanici u istraživanju prognozirali, ili više godina da izađemo iz krize, nepoznato je.

Očigledno je da u BiH, ovakvoj kakva jeste, njeni stanovnici moraju da budu zadovoljni ako imaju posao i ako za to primaju kakvu-takvu platu.

Da tako ne treba da bude znaju svi. Ideje za puko preživljavanje od danas do sutra ne treba da budu svakodnevica bilo koga, pa ni stanovnika BiH. Jedino je pitanje, a kako to promijeniti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana