Kriza tjera na pijanstvo

Marijana Miljić Bjelovuk
Kriza tjera na pijanstvo

Ako nešto ne bude urađeno po pitanju suzbijanja inflacije, pogotovo cijena osnovnih životnih namirnica, građani će se vjerovatno okrenuti većoj potrošnji alkohola, sarkastično su poručili stručnjaci.

To u prevodu znači da će se kod nas građani tek okrenuti konzumiranju   alkohola, jer za više od godinu, koliko su suočeni sa rastom cijena osnovnih životnih namirnica, vlast ništa nije uradila da bi olakšala bar malo računicu po pitanju nabavke hrane.

Prije samo dva dana oni za koje su građani glasali na oktobarskim izborima rekli su jasno i glasno “ne” ukidanju akciza na gorivo i smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice. Tako da su i te mjere, na koje smo potrošili više od godinu, pale u zaborav i više o njima nećemo pričati, bar ne do  novih izbora. Nećemo mi tako dugo ni čekati na obećanja o smanjenju poreza kako bi pojeftinila hrana, jer je već iduće godine zakazana nova izborna trka. A ta prazna priča pokazala se i više nego dobra za ubiranje poena i uvaljivanje u fotelje u raznim nam institucijama. 

Dakle, više od godinu  protraćeno je na prijedloge za pojeftinjenje goriva i hrane, takmičila se vlast i opozicija ko će biti bolji i ponuditi manju stopu poreza pa smo sa pet odsto PDV-a pali i na nulu.  Na toj nuli smo simbolično i ostali, jer je to rezultat raznih sastančenja, zasjedanja jednog i drugog parlamenta i ko zna sve kojih komisija na nivou BiH.

Amandmane su na predložena rješenja izbacivali poslanici i delegati kao iz rukava, jer je, gle čuda, trebalo poboljšati zakonska rješenja. Trebalo, da bi na kraju, vlast je poručila da od toga nema ništa i kao opravdanje za to koriste statistički podatak da inflacija usporava. Usporava možda kod njih jer nemaju problema po pitanju nabavke hrane, dok građani i dalje u marketima trguju na gram i komad.

Statističke brojke pokazuju i da jedino alkohol i duvan, ali i odjeća i obuća odolijevaju virusu inflacije, tako da po tom pitanju, bar kod nas, nema oskudijevanja.

S obzirom na to da je BiH zemlja u koju godišnje bude uvezeno na stotine hiljada tona alkohola, nema sumnje da će nam tek u ovoj krizi iz inostranstva stići “more” raznih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Jer i prema tvrdnjama  stručnjaka svaka kriza iza sebe ostavlja talas stresova psihičke prirode, pa u takvim slučajevima ljudi reaguju na različite načine, a jedan od njih je prekomjerno konzumiranje alkohola.

Tome stresu doprinosi i vlast, jer ništa nije uradila da bi olakšala muke građana ove napaćene zemlje. Za čitavu godinu jedino što su od njih dobili su prazna obećanja, što su bez imalo stida i srama u utorak u Domu naroda Parlamenta BiH i potvrdili kada su glasno rekli ne pojeftinjenju goriva i hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana