Kriza na lokalu

Vedrana Kulaga Simić

Smisao postojanja skupština opština su rad, pomoć i razvoj lokalne zajednice. Da bi ti i drugi ciljevi završili srećno, potrebno je da nadležni redovno zakazuju i održavaju sjednice, a odbornici redovno dolaze na skupštinska zasjedanja kako bi opravdali povjerenje sugrađana, ali i pripadajuće naknade.

Da stvari, ipak, mogu da krenu u suprotnom pravcu, pokazali su mnogi lokalni parlamenti u proteklom periodu.

Jedna većina, pa dođe druga, pa opet stvari ne funkcionišu. Dogovora ni na vidiku, problema sve više, sjednica skupštine ni u priči, a oni koji su dobili povjerenje naroda da u vlasti zastupaju njihove interese leže u kućama ili se bave vlastitim biznisima.

Takve slike viđene su dosta puta u posljednjih nekoliko mjeseci na području Republike Srpske - od Kneževa, Gradiške, Kotor Varoša do Prnjavora i drugih lokalnih zajednica. I dok su se odbornici, kao predstavnici naroda, svađali pred tim istim narodom i vodili opštine ka ponoru, narod je čekao epilog.

U redu čekanja, između ostalih, bili su i mnogobrojni projekti koji nisu mogli da budu sprovedeni u djelo jer nisu imali od koga da dobiju to potrebno zeleno svjetlo.

Politička previranja su nanijela veliku štetu opštinama. To se vidjelo i vidi se iz dana u dan. Kneževo se sa krizom bori više od dvije godine, niko nema pravo, a svi ga imaju. Budžet im je često strani pojam, a taj dio gradiva posljednjih mjeseci i u Kotor Varošu pokušavaju da savladaju.

U toj opštini od samog početka ove godine "preživljavaju" na odlukama o privremenom finansiranju jer skupštinska većina nije usvojila prijedlog budžeta koji im je stigao od načelnika jer nije u istoj političkoj opciji. Od Nove godine svaki mjesec produžuju te finansijske odluke i, praktično, "dišu na škrge" da bi mogli samo da izmiruju plate i socijalne naknade, dok su kapitalna ulaganja na čekanju do daljeg.

Politička kriza odavno se uselila i u prostorije Skupštine opštine u Gradišci. Posljednja redovna sjednica održana je u decembru prošle godine od kada je u tom lokalnom parlamentu viđeno svašta, a ništa dobro za narod koji je i izglasao isti taj skupštinski saziv. Saziv čijim članovima na račun svaki mjesec liježe po 530 maraka odborničke naknade bili kod kuće, šetali ili, kojim slučajem, navratili u sjedište Skupštine.

Sve u svemu, potrebno je mijenjati ili zakon ili ljude. Koja god opcija da bude izabrana, biće teško, ali ovakve blokade moraju da budu poslate u istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana